Proslava sv. Huberta u Požegi

Prigodom spomendana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, požeški biskup Antun Škvorčević  predvodio je u požeškoj Katedrali, 5. studenog  misno slavlje za članove Saveza lovačkih društava Požeško-slavonske županije. Koncelebriralo je desetak svećenika iz središnjih biskupijskih ustanova i iz Župe sv. Terezije. Na početku slavlja biskup je pozdravio članove Saveza na čelu s novim predsjednikom Brankom Bertelovićem. Pohvalio je lovce što su se danas okupili na županijsku proslavu njihova zaštitnika sv. Huberta, premda je dio njih na Svečev spomendan 3. studenog sudjelovao na nacionalnoj proslavi u Kninu. Rekao je da se ovim slavljem zajedno s tolikim lovcima diljem Europe želimo podsjetiti kako je sv. Hubert od davnine lovcima bio nadahnuće i zaštitnik u njihovu djelovanju, te zahvaliti Bogu za sve dobro koje im je udijelio njegovim zagovorom.

U homiliji biskup je rekao da je sv. Hubert u 8. stoljeću oblikovao život u skladu s Božjom riječju te se evanđeoski odnosio prema prirodi i čovjeku i da je u tom pogledu primjer sve do danas. Budući da je Božja riječ bila predložak po kojem je djelovao i druge učio da po njem žive, biskup je opisao pojedine crte lika sv. Huberta na temelju naviještene Božje riječi. U ulomku Poslanice Filipljanima, sv. Pavao kršćane u Filipima potiče da otkriju bogatstvo koje postoji u bogočovjeku Isusu Kristu – utjehu, bodrenje, dobrostivo srce, samilost, zajedništvo – te ih uvjerava da će njihova svakodnevica biti ispunjena smislom, ako je budu nastojali oblikovati iz nutarnjeg duhovnog bogatstva koje im Krist daruje. Kazao je nazočnima da ih današnji blagdan stavlja pred pitanje žive li u svojoj nutrini ono što je Božje, ili ih možda razara ono što je sebično, zločesto i mračno?

Sv. Hubert se nije pomirio s površnošću i ravnodušnošću. Otkrio je u Isusu Kristu mogućnost ostvarivati dublji i smisleniji život, te u konačnici pobijediti i samu smrt. Slijedio je poticaje sv. Pavla upućene Filipljanima da ispunjeni Kristovim bogatstvom žive u međusobnoj slozi, nesebično se brinući za dobro drugih i smatrajući druge više od sebe. Biskup je ustvrdio da je to Isusov model ponašanja, koji je on u naviještenom evanđeoskom ulomku preporučio bogatom i uglednom farizeju koji ga je pozvao na objed. Potaknuo ga je da se ne ravna po načelu uzajamnosti i profita, čineći dobro samo onima od kojih očekuje zauzvrat nešto dobiti, nego po načelu besplatnosti, čineći dobro osobito siromašnima i bolesnima, ne očekujući od njih ništa zauzvrat dobiti, u nadi da će mu Bog uzvratiti o uskrsnuću pravednih. Biskup je obrazložio kako navedeno Isusovo evanđeosko načelo besplatnosti nije bilo važno samo u vrijeme života sv. Huberta, nego je aktualno i danas kao način ponašanja na svim razinama života, uključujući i  gospodarsku. Naime, društveni sustav, sveden samo na profitnu ekonomiju, donosi korist malom broju pojedinaca, a  mnoge ljude prepušta siromaštvu i bijedi, lišenosti ljudskog dostojanstva. Biskup je posvjedočio  istinitost evanđeoske tvrdnje da je blaženije davati, nego primati, istaknuvši da se tim putem postaje sretan. Pozvao je nazočne da se u svom djelovanju trajno ispituju žive li po Isusovu načelu besplatnosti, te nastoje li oko toga da drugima bude dobro, jer na taj način najbolje djeluju i za svoje vlastito dobro. Pohvalio je lovce što ne misle samo na vlastiti profit, nego čuvajući prirodu i brinući se za divljač svjedoče svoju nesebičnost. Zahvalio im je što svake godine  hodočasnicima u Voćin pripremaju  na Papuku okrjepu, kao i za divljač koju daruju korisnicima karitasove kuhinje, te tako potvrđuju kako se ravnaju po načelu besplatnosti. Zamolio je sv. Huberta da svojim zagovorom kod Boga pomogne u  liječenju  njihova srca u onome što je negativno zbog ranjenosti zlom, te iskuse mnogo radosti po dobru i plemenitosti u njihovu djelovanju.

Na svršetku slavlja biskup je lovcima čestitao blagdana njihova svetog Zaštitnika, sa željom da se njihovo lovačko djelovanje uvijek odvija u poštivanju prirode kao velikog Božjeg dara. Zahvalio je donedavnom predsjedniku Saveza Zdravku Vujnoviću za sve dobro koje je u toj službi učinio, te je na njih i njihove obitelji zazvao Božji blagoslov.