Blagoslov nove vinarije Galić u Kutjevu

U Kutjevu je 9. studenog otvorena nova moderna vinarija vlasnika Josipa Galića s programom u čijem je središtu bila misao vodilja „unlimited“ – neograničeno, bezgranično. Obred blagoslova predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.  Nadovezao se na spomenutu misao vodilju te je na početku kazao da u molitvi želimo novo zdanje i vinarsku djelatnost staviti u odnos s Bezgraničnim, s Bogom. Kutjevački župnik Marijan Đukić pročitao je ulomak iz Psalma 104, u kojem sveti pisac opijeva veličinu Boga Stvoritelja i ljepotu njegova stvorenja, ističući među ostalim da vino veseli srce čovječje. U kratkoj homiliji biskup je kazao kako su u Hrvatskoj važni vizionari  poput Josipa Galića, koji vjeruju da se neke granice mogu pomaknuti te  – dok drugi tumače kako se kod nas ništa ne može – oni vlastitom inicijativom svjedoče da je moguće ostvariti značajne pomake u gospodarstvu i na drugim područjima. Spomenuo je da ovakva ulaganja u projekte koji otvaraju nova radna mjesta imaju posebno značenje za gospodarski opustošenu Slavoniju te je čestitao vlasniku na njegovu ostvarenju i zahvalio što ga je smjestio u požeški kraj. Biskup je još kazao kako oni ljudi, među kojima je i Josip Galić, koji se usuđuju krenuti putem ostvarenja svojih vizija i pomiču granice mogućega, zacijelo to čine iz svoje oslonjenosti na bezgranično Božje biće.

Tumačeći misao o neograničenosti, spomenuo je kako se u svim našim pothvatima, da bismo bili povezani s Bezgraničnim, treba ravnati prema ograničenosti, prema onom okviru u koji je Bog stavio sve stvoreno, te poštivati zakonitosti prirode kako je svojim djelovanjem i sebičnim profitom ne bi uništili, o čemu među ostalim svjedoči i toliko aktualno ekološko pitanje. Podsjetio je kako postoji savjest, moralna granica koju je Bog stavio u čovjeka, te on ni u tom smislu nije „unlimited“. Dok poštuje te granice on živi dostojno, istinski raste i napreduje i u svom gospodarskom djelovanju. Poželio je Josipu Galiću i njegovim suradnicima obilje Božjega blagoslova u njihovu radu.

Biskup je zajedno s drugim brojnim uzvanicima razgledao proizvodni pogon i upoznao se s procesom proizvodnje vina, tehnologijom nove vinarije kao i njezinim značenjem za grad Kutjevo i Požeštinu.