Međunarodni Dan siromaha

Broj: 1479/2018.

Požega, 6. studenog 2018.

Predmet: Međunarodni Dan siromaha

SVIM SVEĆENICIMA I ČLANOVIMA ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA POŽEŠKE BISKUPIJE!

Poštovana braćo svećenici,
dragi članovi župnih pastoralnih vijeća!

Međunarodni dan siromaha po odredbi pape Franje slavimo ove godine 18. studenog, na XXXIII. nedjelju kroz godinu. Za tu prigodu Sveti Otac je uputio Poruku pod naslovom Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje, koju dostavljamo u prilogu. „Na dan kao što je ovaj pozvani smo izvršiti ozbiljan ispit savjesti kako bismo razumjeli jesmo li uistinu sposobni čuti siromahe“, piše Papa te dodaje: „Svjetski dan siromaha želi biti mali odgovor koji čitava Crkva diljem svijeta upućuje svima onima koji su pogođeni nekom vrstom siromaštva i siromasima u svim krajevima da ne misle da je njihov vapaj ostao neuslišan“.

Pozivam sve župnike i članove župnih pastoralnih vijeća, napose karitativnu skupinu da na temelju ovogodišnje Poruke pape Franje te odredbi i preporuka koje su prošle godine pisanim putem primili svi župni uredi Požeške biskupije (Broj: 1691/2017. od 6. studenog 2017., Službeni vjesnik Požeške biskupije, broj 4, 2017., str. 220) oblikuju program koji će na Međunarodni dan siromašnih ostvarivati u svakoj našoj župi. Pri tom treba imati na umu da se pomaganje siromašnih ne sastoji samo u darivanju materijalnih dobara, nego prvenstveno u osobnoj pažnji, blizini i poštovanju koje im iskazujemo te vremenu koje im posvećujemo. U tom smislu Sveti Otac kaže: „No, da bi se nadvladalo mučno stanje siromaštva nužno je da siromasi osjete prisutnost braće i sestara koji se brinu za njih i koji im otvaraju vrata svog srca i života i daju im osjećati se kao prijatelji i članovi obitelji“. Papa nas potiče da u navedenom smislu u nedjelju, 18. studenoga ove godine pronađemo način da budemo sa siromasima i za stolom: „Moliti se zajedno kao zajednica i dijeliti nedjeljni obrok je iskustvo koje nas podsjeća na najraniju kršćansku zajednicu, koju evanđelist Luka opisuje u svoj njezinoj originalnosti i jednostavnosti“.

Razumljivo je da okolnosti u pojedinim župama nisu takve da će se u njima moći upravo navedene nedjelje ostvariti želja Svetog Oca. Stoga ćemo kao i prošle godine u vremenu od nedjelje 18. studenog do Nedjelje Caritasa, 16. prosinca, posebno tijekom došašća u pripravi za Božić posvetiti posebnu pozornost siromašnima i starijima u našim župama, kada će župni pastoralni vijećnici na čelu sa župnicima, napose karitativna skupina oblikovati programe po kojima ćemo im otvoriti svoje suosjećajno srce i pružiti ruku plemenitosti i dobrote. U okviru tog nastojanja bit će i adventski susret župnih pastoralnih vijeća na arhiđakonatskim razinama, koji će se održati po sljedećem rasporedu:

  • Slavonsko-podravski arhiđakonat u Slatini 3. prosinca 2018. u 19,00 sati.
  • Zapadno-slavonski arhiđakonat u Pakracu 4. prosinca 2018. u 19,00 sati.
  • Posavski arhiđakonat u Novoj Gradiški 5. prosinca 2018. u 19,00 sati.
  • Katedralni arhiđakonat u Požegi 7. prosinca 2018. u 19,00 sati.

Zahvaljujem vam za dobrotu koju iskazujete siromašnim, starijim, osamljenim i bolesnim osobama u našim župama, te na sve zazivam Božji blagoslov, uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

+ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar