Susret pape Franje i hrvatskih biskupa

U sklopu pohoda Ad limina apostolorum biskupi Hrvatske biskupske konferencije susreli su se u ponedjeljak 12. studenoga s papom Franjom i u Državnom tajništvu Svete Stolice s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U izjavi nakon susreta predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić ocijenio je da je susret s Papom protekao u bratskom ozračju. Nadbiskup Puljić na početku susreta sa Svetim Ocem rekao je nekoliko uvodnih misli, istaknuvši da su hrvatski biskupi u pohod došli s dvije prtljage, „jedna je prtljaga naše prošlosti na koju smo ponosni, koja nas ispunja zahvalnošću, a druga je prtljaga naših pastoralnih izazova s kojima se suočavamo“.

Nadbiskup Puljić rekao je da se cijelo vrijeme susreta vodio interesantan razgovor, Papa je jako pažljivo slušao što su mu biskupi govorili i odgovarao je na sva pitanja. izrazio je divljenje s kakvom svježinom je Papa nastupio, s obzirom na njegovu dob.

Na pitanje je li se govorilo o Stepinčevoj kanonizaciji, nadbiskup Puljić odgovorio je da su biskupi postavili Papi izravno pitanje hoćemo li uskoro imati novog sveca. Papa je vrlo kratko odgovorio „Nadam se“.

Proučavaju se još neke stvari i iz onoga što je Sveti Otac rekao, treba još neke stvari proučiti i čini se da to želi on sam učiniti, istaknuo je predsjednik HBK.

Na pitanje je li Papa dao upute za sprečavanje pedofilije, generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić odgovorio je da „o tome nije bilo izravno riječi, ali jest o odgoju svećeničkih kandidata i o onome što treba učiniti da taj odgoj u sjemeništima i bogoslovijama bude pravi odgoj kako bismo imali dobre i odgovorne svećenike“. Biskupska konferencija donijela je smjernice o tome pitanju i sve što je predviđeno smjernicama učinit će se, pojasnio je biskup Palić.

Na pitanje jesu li biskupi uputili papi Franji poziv da posjeti Hrvatsku, biskup Palić odgovorio je da o Papinu posjetu Hrvatskoj nije bilo riječi, pojasnivši da se o toj temi razgovara i na drugim razinama.

Osvrnuo se i na susret hrvatskih biskupa s nadbiskupom Gallagherom u Državnom tajništvu s kojim su razgovarali o važnim pitanjima za život Crkve u Hrvatskoj.