Duhovne vježbe đakovačkih bogoslova u Velikoj

Bogoslovi sjemeništa u Đakovu, predvođeni duhovnikom vlč. Karlom Višatickim, od 9. do 12. studenoga u Župi sv. Augustina, biskupa u Velikoj kraj Požege imali su duhovne vježbe, koje je vodio pomoćni banjalučki biskup Marko Semren. Tema duhovnih vježbi bila je Duhovni rast bogoslova.

U uvodnom nagovoru, biskup Semren naglasio je kao svrhu duhovnih vježbi reviziju života i skupljanje snage za daljnji hod. Bogoslovima je dao dva zadatka: moliti i slušati. Potrebno je otvoriti se Božjoj riječi, intenzivnije moliti i tražiti Božju volju u svom životu. Bogoslove je pozvao da budu navjestitelji evanđelja siromašnima i obespravljenima, kao i da budu molitelji jer bez molitve ne mogu u drugom prepoznati brata, niti Boga.

U nedjelju 11. studenoga bogoslovi su sudjelovali u euharistijskom slavlju u župnoj zajednici, koju je predvodio biskup Semren, u koncelebraciji s vlč. Višatickim i domaćim župnikom Mariom Sanićem. Misu su obogatili i bogoslovi koji su iznijeli svoja svjedočanstva. Bogoslov II. godine Filip Deriš progovorio je o svome pozivu, dok je bogoslov IV. godine Antun Nikolić upoznao župljane sa životom u Bogoslovnom sjemeništu.

Posljednjeg dana duhovnih vježbi nagovori su bili usmjereni na spoznavanje Božje volje, ali i osvrt na biskupsku sinodu za mlade u Rimu. U prvom nagovoru mons. Semren govorio je o početcima. Božja volja se pojavljuje od početka, već od knjige Postanka, u vrijeme stvaranja. Cijela povijest Crkve, počevši od Izraela, temelji se na Božjoj volji. Kršćani, posebno bogoslovi, trebali bi što manje sebe stavljati u centar, a Boga sve više. Naglasio je potrebu vjernosti i predanosti u radu, bez obzira hoće li taj rad netko vidjeti ili ne.