Promocija pretiska knjige Antuna Kanižlića »Sveta Rožalija«

U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske, 14. studenog je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi upriličena promocija pretiska poeme «Sveta Rožalija, panormitanska divica nakićena i ispivana po Antunu Kanižliću Požežaninu», najznačajnijeg djela Antuna Kanižlića, požeškog isusovca, prosvjetitelja i književnika, koje je objavljeno psthumno u Beču, 1780 godine. Požeški ogranak Matice hrvatske, kako je objasnila njezina predsjednica Ljiljana Marić, na ovaj se način želio odužiti ovome požeškom kulturnom i duhovnom velikanu koji je zadužio ne samo svoj rodni grad i Slavoniju nego i cijelu Hrvatsku u prigodi obilježavanja 240. obljetnice njegove smrti.

O Antunu Kanižliću kao svećeniku i teologu, odnosno o moralno – vjerskim poukama «Svete Rožalije» govorio je Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije. Istaknuo je da su Kanižlićeve pouke sadržane u spomenutoj poemi, iako dolaze iz 18. stojeća, svevremenske te da su stoga i danas suvremene,. Dr. sc. Lahorka Plejić Poje s Filozofskog fakulteta u Zagrebu progovorila je o Antunu Kanižliću kao književniku te o značenju njegove Sveta Rožalije za slavonsku i hrvatsku književnost.

U glazbenom djelu nastupili su učenici Glazbene škole, na rogovima Klara Filić, Monika Mijoković i Fran Matić pod vodstvom prof. Kristine Banovac te na flautama Margareta Jakobović, Erika Mikić i Marta Dorontić pod vodstvom prof. Lucije Zovko Čevapović. Stihove iz Svete Rožalije recitirala je prof. Draženka Hačka. Program je moderirao Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi.