Susret crkvenih pjevačkih zborova u Požegi

Članovi crkvenih pjevačkih zborova iz različitih župa Požeške biskupije okupili su u subotu, 17. studenog na svom godišnjem susretu u Požegi, prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Na susretu je sudjelovao zbor Župe sv. Terezije Avilske iz Požege s voditeljem vlč. Mariom Večerićem, zbor Župe sv. Barbare iz Jakšića s voditeljicom Lidijom Pecko, zbor Župe sv. Josipa iz Slatine s voditeljicom Irenom Maras, zbor Župe bl. Alojzija Stepinca iz Novske s voditeljicom Ines Lončar, zbor Župe Našašća sv. Križa iz Orahovice s voditeljem Dominikom Štajdoharom, zbor Župe Duha Svetoga iz Požege s voditeljicom Elizabetom Štancl, zbor Župe sv. Leopolda Mandića iz Požege s voditeljicom Anom Komarić, zbor „Sv. Cecilija“ Župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora s voditeljicom Ljerkom Furić, „Zbor Bezgrešne“ Župe Bezgrješnog začeća BDM iz Nove Gradiške s voditeljicom Julijanom Žirovčić te zbor Župe bl. Alojzija Stepinca iz Virovitice s voditeljem Matijom Kufnerom.

 

Program susreta započeo je u požeškoj Katedrali molitvom i pjesmom sv. Tereziji Avilskoj, nakon čega je okupljene članove crkvenih zborova pozdravio Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije. Potom je uslijedio program u obližnjoj Dvorani sv. Terezije Avilske gdje su se zborovi predstavili jedni drugima s jednom pjesmom koja se može pjevati kao ulazna pjesma u liturgijskom slavlju. Nakon nastupa svih zborova uslijedilo je kratko tumačenje o značenju ulazne pjesme u liturgijskom slavlju te o kriterijima njezine prikladnosti koje je izložio povjerenik za liturgijski pastoral u Požeškoj biskupiji Robert Kupčak.

Nakon programa u Dvorani sv. Terezije Avilske uslijedila je sveta misa u požeškoj Katedrali koju je predvodio Mario Večerić, povjerenik za liturgijsku glazbu u Požeškoj biskupiji, a pjevanjem su ravnali Josip Prajz, zborovođa i orguljaš u Kaptolu, i Matija Kufner, zborovođa i orguljaš u virovitičkoj župi bl. Alojzija Stepinca.

Uvodeći u slavlje povjerenik Večerić prenio je prisutnima pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji se nalazi u Rimu na pohodu „Ad limina“ te ih potom pozvao da zahvalni Bogu što mu mogu služiti pjevajući ispitaju svoja srca i savjesti te iz njih izbace sve ono što ih opterećuje, sve što je zlo i grijeh.

Na temelju navještene Božje Riječi predvoditelj slavlja kazao je kako nas apostol Ivan u prvom čitanju poziva da budemo suradnici Istine. Istina koja oslobađa čovjeka dovodi do iskrenosti koja nam pomaže da spoznamo vlastite pogreške i slabosti bez prikrivanja ili lažnih opravdavanja. Biti suradnik istine znači živjeti po Božjim zakonima i prihvaćati ih u cijelosti ne samo riječju nego i djelotvornom ljubavlju prema potrebitima i onima koji su u nevolji, duhovno i tjelesno siromašnima.

Potom je istaknuo kako je molitva sredstvo koje pomaže u postizanju iskrenosti. Na temelju prispodobe o udovici i nepravednom sucu naglasio je kako molitva treba biti ustrajna, odvažna i odlučna što je pravi put prema postizanju istinskog odnosa s Bogom na putu naše osobne svetosti. Zaključio je kako smo svi pozvani živjeti u istini te istaknuo kako je važno biti odlučan u nastojanju da prihvatimo molitvu kao svakodnevni oblik zajedništva s Bogom.

Pri svršetku misnog slavlja svi prisutni izmolili su Molitvu crkvenog pjevačkog zbora te sebe i svoje služenje u župnim zajednicama preporučili sv. Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe i crkvenih pjevača. Potom je svim zborovima kao znak zahvalnosti za sudjelovanje na susretu u Požegi uručeno priznanje. Povjerenik Večerić potom je još jednom zahvalio svima na sudjelovanju te ih potaknuo da uvijek budu ponosni i svjesni svoje važne uloge u euharistijskom slavlje zazivajući na sve Božji blagoslov.