Krštenje petog djeteta u obitelji Soukup u Velikoj

U nedjelju, 18. studenog biskup Antun Škvorčević u župnoj crkvi Sv. Augustina Biskupa u Velikoj predvodio je misno slavlje tijekom kojeg je krstio dječaka Mateja, peto dijete Tomislava i Ivane Soukup iz Trenkova. Na početku je župnik Mario Sanić biskupu Antunu uputio izraze dobrodošlice. Uvodeći u misno slavlje biskup je čestitao roditeljima Tomislavu i Ivani na petom djetetu u obitelji, te im je zahvalio za njihovo služenje životu i hrvatskoj budućnosti. Rekao je nazočnima da danas slavimo Dan siromašnih, koji je prošle godine pokrenuo papa Franjo, želeći nas time podsjetiti kako među nama ima onih kojima je uz materijalnu pomoć još potrebnija naša blizina i toplina srca, te ih je pozvao da danas siromasima učine neko dobro djelo i da u skladu s Pismom koje je uputio vjernicima Požeške biskupije do nedjelje Caritasa, napose u došašću posvete posebnu pozornost osamljenim i siromašnim osobama. Također ih je pozvao da danas na „Dan žrtve Vukovara“ u svoje molitve uključe sve one koji su se žrtvom svog života ugradili u našu slobodu i dostojanstvo.

U homiliji  biskup je rekao da se upravo vratio iz Rima s pohoda »Ad limina apostolorum« tijekom kojeg je imao prigode susresti se sa Svetim Ocem i čelnicima pojedinih ustanova Svete Stolice te zajedno s drugim biskupima razgovarati o određenim pastoralnim pitanjima koja se odnose na život Crkve u Hrvatskoj. Zahvalio je župljanima Župe Sv. Augustina Biskupa u Velikoj za njihov doprinos vjerskom životu u Požeškoj biskupiji. Razmišljanje o naviještenoj Božjoj Riječi započeo je posljednjom rečenicom evanđeoskog ulomka u kojem Isus kaže da nitko osim Oca nebeskoga ne zna dan i čas svršetka svijeta, te apokaliptičkim slikama naviješta što će se dogoditi prije nego se Sin čovječji pojavi u velikoj moći i slavi. Ustvrdio je da unatoč svakodnevnim novim otkrićima početak i kraj svemira za ljudsku znanost ostaje tajna, ali da nam je u Isusu Kristu obznanjena Božja istina o svijetu i čovjeku. Podsjetio je kako pripadnici nekih kršćanskih sljedbi govore o koncu svijeta kao njegovu uništenju, istaknuvši da katolici vjeruju u dovršenje svijeta, u kojem ljudska slabost i nemoć neće imati zadnju riječ, nego moć i slava Sina Božjega, objavljena na križu  na kojem je progovorila Božja ljubav jača od smrti i koja neće dopustiti da čovjek i svijet završe u ništavilu. Pozvao je nazočne da se na ovom misnom slavlju obnove u vjeri da je njihova sudbina u sigurnim Božjim rukama.

Govoreći o Isusovu pozivu na budnost, biskup je rekao kako se ona sastoji u povjerenju u Boga, u pozornosti za njegovo djelo spasenja, traženje smisla života u onome što Bog čini za nas. Govoreći o različitim razinama vjerničke budnosti, biskup je istaknuo kako se ona odnosi i na brak te se ostvaruje uzajamnom vjernošću i opredjeljenjem za život po Božjem naumu. Biskup je zahvalio obitelji Soukup što je rođenjem petog djeteta posvjedočila budnost na najvišoj razini postojanja, a to je ljubav i prihvaćanje novog života. Ustvrdio je da nam takve budnosti najviše treba u Hrvatskoj, u kojoj se trenutno više umire, nego što se rađa. Pozvao je nazočne da na različitim razinama posvjedoče budnost ljubavi iz koje se rađa Božji svijet.

Završavajući misno slavlje biskup je supružnicima Soukup čestitao krsno preporođenje njihova petog djeteta. Zahvalio je nazočnim roditeljima koji su s malom djecom na rukama sudjelovali na misnom slavlju. Izrazio je osobitu radost što su brojna djeca  kao ministranti  posvjedočila da žele biti blizu Isusu Kristu. Zahvalio je veličkim  vjernicima za sve što u suradnji sa župnikom čine da njihova župa bude živi Isusov organizam. Nakon svete mise biskup Antun se susreo s članovima obitelji Soukup, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove a roditeljima novčani prilog.