Susret trajne formacije svećenika Katedralnog arhiđakonata

Susret permanentne formacije svećenika Katedralnog arhiđakonata Požeške biskupije održan je 22. studenog u dvorani župnog doma Župe Sv. Nikole Biskupa u Pleternici. Nakon molitve Trećeg časa arhiđakon Dražen Akmačić pozdravio je biskupa Antuna Škvorčevića i svećenike Požeškog, Kaptolačkog i Pleterničkog dekanata. Predstavio je svećenike koji su slijedom novoga rasporeda svećeničkih službi ovoga ljeta otišli iz Arhiđakonata, a novima je izrazio dobrodošlicu. Biskup je u uvodnoj riječi pozdravio nazočne, osvrnuo se na dnevni red susreta istaknuvši važnost ovakvih okupljanja po kojima se očituje pripadnost svećenika Prezbiterskom zboru jedne mjesne Crkve.

Potom je Tomislav Sanić, župni vikar Župe Sv. Nikole Biskupa u Pleternici, prikazao Apostolsku pobudnicu pape Franje »Gaudete et exsultate – Radujte se i kličite», a nakon njega je Kristijan Perić, župni vikar Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi, predstavio dokument »Placuit Deo – Bogu se svidjelo», Pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim aspektima kršćanskog spasenja. U raspravi je istaknuta važnost navedenih dokumenata koji ukazuju na promjene suvremenog mentaliteta a koje utječu na poimanje spasenja u Isusu Kristu za cijelog i svakog čovjeka te uloga Crkve u tom pogledu.

Zatim je biskup Antun ukratko progovorio o pohodu „Ad limina apostolorum“ na kojemu je sudjelovao minulih dana a koje je bilo snažno očitovanje zajednništva između Opće Crkve na čelu s nasljednikom sv. Petra i mjesnih Crkava u Hrvatskoj. Dotaknuo se i pitanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Potaknuo je na arhiđakone i dekane na što bolju suradnju vezano za aktualna pastoralna pitanja koja se javljaju na ovim prostorima.

U drugom dijelu susreta svećenici su iznijeli svoja promišljanja o radijskoj emisiji vjerskog sadržaja na radijskoj postaji Vallis Aurea. Progovorili su i o pitanju pastorala studenata na požeškom Velučilištu, kao i bolničkog pastorala u požeškoj Općoj županijskoj bolnici. Susret je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi Sv. Nikole Biskupa.