Svetkovina Krista Kralja i blagoslov zvona u Rešetarima

Na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, 25. studenog požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župi Krista Kralja u Rešetarima euharistijsko slavlje i obred blagoslova novih zvona za župnu crkvu. Župnik Josip Bogović uputio je biskupu Antunu riječi dobrodošlice, predstavio nova zvona te zahvalio svima koji su novčanim darom, molitvom i žrtvom omogućili da se nabave dva nova zvona za župnu crkvu. Zvona su izlivena u poznatoj ljevaonici Grassmayr u Innsbrucku, a na zvonik župne crkve, uz već postojeće zvono iste tvrtke, postavila ih je tvrtka Elektro Bosilj iz Novog Marofa.

Pozdravljajući nazočne svećenike iz Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem te sve okupljene vjernike, biskup Antun je rekao da se raduje današnjem dvostrukom slavlju u Rešetarima – svetkovini Krista Kralja, zaštitnika župe i postavljanju novih zvona u crkveni zvonik – te je župniku i župljanima čestitao oba slavlja. Poručio je nazočnima da će ih nova zvona podsjećati tko su oni kao župna zajednica u Isusu Kristu, da pripadaju Bogu živome, pozivati ih da mu svjedoče vjernost napose okupljanjem na sveta slavlja, da će ih pratiti u  radosnim događajima, oplakivati smrt njihovih najbližih i označavati druge životne prigode. Napose je poželio da zvona svojim skladom u srcima vjernika podržavaju svijest Božje blizine, i usklađuju ih s onim smislom postojanja koji im je podario Isus Krist. Nakon što je biskup izmolio blagoslovnu molitvu za zvona, poškropio ih blagoslovljenom vodom i okadio te udarcem čekića proizveo njihov zvuk, zvona su podignuta na zvonik i prvi puta se oglasila na svršetku svete mise.

Biskup je u homiliji podsjetio kako se danas na različitim razinama raspravlja o tome je li  Amerika, Rusija ili možda Kina najmoćnija svjetska sila, i da se tim putem na neki način nastavlja rasprava koju je zapodjeo Pilat u sudnici kad je zapitao Isusa: »Jesi li ti kralj» i koja je njegova moć. U viđenju proroka Danijela, naviještenom u prvom čitanju, oslikana su smjenjivanja četiriju ljudskih vladavina prikazanih kao nemani koje dolaze iz morske dubine i koje s neprijateljske prema čovjeku i naviješta  dolazak s neba nekoga kao Sina čovječjega kojemu je predana sva vlast, čast i kraljevstvo za svu vječnost. Drugo čitanje iz Knjige otkrivenja prepoznaje toga Sina čovječjega u Isusu Kristu, koji ljubi čovjeka i krvlju ga svojom otkupljuje od smrti, uspostavlja ga u njegovom izvornom dostojanstvu i uzdiže do one punine koju mu je namijenio Bog, i od ljudi tvori zajedništvo kraljevskog svećeništva. Biskup je upozorio sudionike slavlja kako Knjiga otkrivenja naziva Isusa svjedokom vjernim, koji je svoju vjernost čovjeku očitovao smrću na križu a u uskrsnuću  postao provorođencem od mrtvih, da bismo s njime i mi postali pobjednici. Za razliku od ljudskih vladara i moćnika, koji ostaju nemoćni pred zlom i smrću, Krist vlada božanskom moći ljubavi kojom seže u dno naše ranjenosti te nas oslobađa od osuđenosti na smrt. On ima moć uključiti nas u vječno Božje kraljevstvo koje – kako je Isus rekao Pilatu – nije od ovoga svijeta. Stoga na pitanje tko je gospodar svijeta, poput prvih kršćana i danas treba reći: Isus je Gospodin, on je riječ po kojoj je stvoren svijet, on je ljubav po kojoj će čovjek i sva stvorena stvarnost biti dovršena o drugom njegovu dolasku. Biskup je protumačio da u tom smislu današnja svetkovina nema naslov Krist kralj, nego Krist kralj svega stvorenja.  Spomenuo je da znanstvenici nagađaju kako je i zašto svemir započeo i kako će jednom završiti, a neki crni proroci tvrde da će on biti uništen u sveopćoj katastrofi, čije su naznake već prisutne među ostalim u zagađivanju prirode i nepoštivanju njezinih zakonitosti, te ratovima i drugim stradanjima. Kršćani poučeni Božjom objavom vjeruju da je Bog poslao svoga Sina na svijet kako bi ga ranjena zlom i prolaznošću spasio i dovrši u njegovoj punini. Biskup je ustvrdio da je Isus Krist jedini ključ razumijevanja sudbine čovjeka i svijeta, te je pozvao nazočne da se obnove u svijesti pripadnosti Isusu Kristu, da se toj istini raduju, te da se slušanjem Božje riječi i primanjem svetih sakramenata, osobito presvete euharistije, u njoj učvršćuju.

Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio svima onima koji su dali svoj prilog za nova zvona, a nazočne je pozvao neka svojim svakodnevnim životom svjedoče da se samo s Isusom Kristom može biti pobjednicima. Zahvalio je pjevačima za lijepo predvođenje liturgijskog pjevanja, kao i onim vjernicima koji su bili odjeveni u narodne nošnje. Na kraju je dvoje župljana, odjevenih u narodne nošnje predalo biskupu košaru s darovima u znak zahvalnosti što je pohodio njihovu župu i blagoslovio nova zvona.