Susret ravnatelja škola kojima su osnivači vjerske zajednice

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, na poziv biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje i ujedno predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, 27. studenoga održan je susret ravnatelja škola čiji su osnivači vjerske zajednice. Na susretu su sudjelovali o. Slobodan Lalić, ravnatelj Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu kojoj je osnivač Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, zatim Melvudi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu kojoj je osnivač Mešihat islamske zajednice u RH, Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole u Čakovcu, kojoj su osnivači Savez baptističkih Crkva u RH i Baptistička Crkva s pastoralnim centrom u Čakovcu  te Đurđica Gavranović-Porobija, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu, kojoj je osnivač Kršćanska adventistička Crkva u RH. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole te Danijel Holeš, tajnik Ureda.

Biskup Škvorčević je u pozdravnoj riječi istaknuo kako je odgojno-obrazovno djelovanje u navedenim školama utemeljeno u zajedničkoj biblijsko-kuranskoj baštini koja čovjekovu neponovljivu osobnu jedinstvenost promatra u njegovoj povezanosti s Bogom Stvoriteljem te učenicima pomaže da se uključe u vrijednosni sustav koji proizlazi iz te činjenice. Istaknuo je kako ovaj susret nema velikih pretenzija, nego omogućiti upoznavanje i potaknuti suradnju. Nakon što su se svi nazočni predstavili, biskup im je prikazao katolički odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj: 52 katolička vrtića u kojima ima oko 3000 djece, 12 osnovnih škola te 12 srednjih škola s 3910 učenika i 737 djelatnika, 7 visokih teoloških učilišta te Hrvatsko katoličko sveučilište sa svojih šest odjela. Predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Žuljević upoznao je ravnatelje s osnovnim i srednjim katoličkim školama.

Svaki je ravnatelj zatim predstavio svoju školu, među kojima Srednja škola u Čakovcu s većinski katoličkim učenicima ima nekoliko smjerova i učenički dom a jednako tako i Srednja škola u Maruševcu te s obzirom na vjeronauk surađuju s Varaždinskom biskupijom. Utvrđeno je da Ministarstvo obrazovanja u svim školama financira njihove djelatnike a materijalne troškove pokrivaju osnivači, u čemu ih pokatkad pomaže lokalna zajednica. Istaknuti su i problemi sa školskim djelatnicima, koje Ministarstvo nerijetko ne odobrava, pozivajući se na odluku o zabrani otvaranja novih radnih mjesta. U raspravi su istaknuta pojedina pitanja koja zavrjeđuju zajedničku pozornost, među ostalim plan i program pojedinih škola, postavljanje ravnatelja škola, izbor djelatnika škola. Razgovaralo se o mogućoj suradnji među školama na temelju dosadašnjih iskustava Katoličke gimnazije u Požegi i Srpsko-pravoslavne gimnazije u Zagrebu i Islamske gimnazije u Zagrebu, te Islamske gimnazije s Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom u Zagrebu i Gimnazijom sestara milosrdnica u Zagrebu. Ugodno druženje završilo je zaključkom da se u dogledno vrijeme održi sličan susret na proširenoj razini.