Biskupov susret s članovima Udruge “MI” u Požegi

U predvečerje spomendana sv. Nikole Biskupa, 5. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali na kojem su sudjelovali članovi Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju »MI« iz Požege. Pozdravljajući okupljenu djecu, njihove roditelje i sve nazočne, biskup je rekao da se redovito okupljaju u predvečerje spomendana sv. Nikole da bismo prepoznali veličinu koju je u njemu ostvario Isus Krist, kojemu je sv. Nikola vjerovao cijelim bićem. Poručio im je kako ih sv. Nikola podsjeća da se najveći dar ostvaruje onda kad žive za drugoga, te je zahvalio roditeljima što svakodnevno služe svojoj djeci u njihovim potrebama.
U homiliji biskup je rekao da naviješteni evanđeoski ulomak očituje da Bog nije prezreo stanje ljudske nedovršenosti i ranjenosti, nego je u Sinu svome Isusu Kristu iskazao posebnu blizinu i samilost prema bolesnicima, slijepima, kljastima i hromima. Ustvrdio je da je Božja samilost nad ljudskom nedovršenošću i ranjenošću bolešću očitovanje ljubavi kao najljekovitije stvarnosti za čovjeka. Naglasio je da je Isus, okupljajući oko sebe ljude ranjene različitim bolestima, ostvario Izaijino proročanstvo iz prvog čitanja da će Bog u svoje konačno zajedništvo, koje je prikazano kao okupljenost oko obiteljskog stola, sabrati ne samo Židove, nego sve ljude, i da će u tom sustolništvu s Bogom biti obrisane suze žalosnima a bolesnicima izliječene rane. Podsjetio je da je sv. Nikola, oduševljen samilosnom ljubavlju kojom je Isus pristupao ljudima, i sâm poželio svojom samilošću biti blizu onima koji su na bilo koji način slabi i ranjeni te je Isus Krist kroz Nikolu ostvario mnoga dobra djela koja Crkva i čovječanstvo pamte do danas. Pozvao je nazočne da i oni po primjeru sv. Nikole zahvaćeni Isusovom samilosnom ljubavlju služe onima koji su potrebni njihova milosrđa, plemenitosti i dobrote. Roditeljima djece s poteškoćama u razvoju poručio je da je u njihovoj roditeljskoj ljubavi na svoj način prisutna Isusova ljubav koja liječi, uzdiže i daje dostojanstvo njihovoj djeci, te im je zahvalio za tu njihovu plemenitost. Pozvao ih je da svoju djecu u ovoj svetoj misi polože do Isusovih nogu, da on svojom blizinom i božanskim milosrđem na gozbi svoje ljubavi utaži glad njihova srca za puninom, dobrotom, toplinom i ljubavlju.
Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio članovima udruge «Mi» na sudjelovanju u ovom slavlju, a pjevačima zbora mladih «Risus» Župe sv. Terezije Avilske za predvođenje pjevanja te je na sve nazočne, osobito na roditelje i njihovu djecu, zazvao Božji blagoslov.
Nakon svete mise u Dvorani sv. Terezije Avilske izveden je prigodni glazbeno-scenski program koji su priredili učenici Katoličke osnovne škole u Požegi a na kojem su ,među ostalim sudjelovali i svećenici na čelu s biskupom Antunom te roditelji školske djece. Na kraju programa došao je sv. Nikola koji je djeci udruge »MI« darovao prigodne poklone što ih je priredio Caritas Požeške biskupije uz pomoć donatora.