Biskup posjetio prognaničko naselje Kovačevac

U pripravi za Božić požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je 7. prosinca prognaničko naselje Kovačevac kod Nove Gradiške i ondje s njegovim stanovnicima slavio svetu misu. Koncelebrirao je Branko Gelemanović, župnik novogradiške Župe Bezgrješnog začeća BDM i tajnik Ivan Rončević. Pozdravljajući sudionike slavlja biskup je spomenuo kako je brzo proteklo vrijeme od njihova zadnjeg susreta te je izrazio bojazan da u toj prolaznosti vremena ne bi pokraj nas prošao i Isus Krist, a mi ostali sami i prazni, napose za Božić te je pozvao nazočne da mu ovim slavljem otvore prostore svoga srca.
U homiliji biskup je kazao kako je zbog smrti ili seobe u prognaničkom naselju sve manje stanovnika, ali da je još tužnije ako oni umiru iznutra i u srcu se smanjuju. Podsjetio je da su to iskusili Židovi kad su bili odvedeni u Babilon, i ondje shvatili da im se sužanjstvo dogodilo zato što su izgubili Boga i iznevjerili mu se. Njihovu ostatku prorok Izaija u prvom čitanju naviješta nova vremena u kojima će se dogoditi promjene na prirodi te će se šuma libanonska pretvoriti u voćnjak a ljudi bolesni, siromašni, napose slijepi Božjom snagom ozdraviti.
U današnjem evanđelju, ozdravljajući dvojicu slijepih ljudi, Isus svjedoči da su u njemu nastupila nova vremena koja je najavio Izaija prorok. Biskup je podsjetio da je fizička sljepoća posljedica bolesti oka i da tu sljepoću nastojimo medicinski liječiti. Međutim, naglasio je kako postoji i vid našeg srca, koji je važniji od očinjega, jer samo se srcem dobro i daleko vidi. Kad grijeh uništi čovjekov vid srca, on tada upada u stanje duhovnog sljepila, koje je mnogo gore od tjelesne sljepoće. Isus je slijepcima najprije vjerom otvorio oči srca, a tek onda i tjelesne oči. To što im je otvorio oči srca, veće je čudo od vraćanja očinjeg vida, zaključio je biskup. Poručio je nazočnima kako je Isusu stalo da mi pored zdravih očiju ne hodimo ovim svijetom kao duhovni slijepci. Pozvao ih je da u ovo adventsko vrijeme, svojim svakodnevnim molitvama i sudjelovanjem na svetoj misi otvaraju Isusu Kristu mogućnost da u njima ostvaruje nutarnju promjenu iz sljepila nevjere u gledanje vjerom, iz zarobljenosti grijehom u slobodu djece Božje, da iznutra osvijetljeni njegovim Duhom budu oslobođeni straha pred budućnošću.
Na koncu misnog slavlja biskup je nazočnima poželio da im duša bude živa po vjeri kojom sebe potpuno i slobodno predaju Isusu Kristu, koji je umro da bi oni živjeli. Poželio im je da takvom živom vjerom dočekaju Božić. Zahvalio je članovima župnog zbora što su svojim pjevanjem obogatili misno slavlje, te je na sve zazvao Božji blagoslov.
Potom je nazočnim prognanicima uručen božićni novčani dar Požeške biskupije.