Sjednica Zbora savjetnika i Ekonomskog vijeća Požeške biskupije

Pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 12. prosinca održana je prva sjednica Zbora savjetnika Požeške biskupije u novom sazivu. Pridružili su im se i članovi Ekonomskog vijeća Požeške biskupije da bi raspravili pitanja za koja biskup sukladno crkvenim propisima treba zatražiti mišljenje obaju vijeća. Zbog smanjenog broja vjernika u župama Požeške biskupije i manjih novčanih prihoda, članovi Zbora i vijećnici su ponajprije razmotrili dosadašnji način doprinosa pojedinih župa za središnje ustanove tzv. „obiteljski dar“. Nakon argumentirane rasprave o nekoliko mogućih modela, članovi Zbora i vijećnici su zaključili da i nadalje ostane dosadašnji način po kojem župna blagajna treba uplatiti biskupijskoj blagajni iznos od 4,00 kune po vjerniku na temelju popisa pučanstva 2011. godine. Biskupijski će Ekonomat pratiti stanje blagajni manjih župa te će poduzimati ono što je u skladu s time potrebno. Raspravljeno je i pitanje mjesečne nagrade određenih svećenika, koji su stvorili probleme u župnom pastoralnom radu.
Izgledno je da bi obnova i uređenje Staroga Grada u Kaptolu mogli biti financirani iz europskih fondova u iznosu od 85,00 % troškova a 15,00 % bi trebao osigurati požeški Stolni kaptol sv. Petra kao vlasnik toga zdanja. Budući da će obnovljeni prostori u Starom Gradu služiti biskupijskim potrebama za smještaj Povijesnog arhiva i Povijesne knjižnice, Stolni kaptol je zamolio Biskupiju da pronađe mogućnost financirati navedeni iznos. Članovi Zbora savjetnika i članovi Ekonomskog vijeća podržali su ostvarenje toga projekta i dali suglasnost da Biskupija iz donatorskih i svojih sredstava tijekom tri godine nastoji pokriti 15,00 % troškova uređenja Staroga Grada.
Vijećnici su među ostalim razmotrili i mogućnost primanja svećeničkih aspiranata iz drugih biskupija u požeški Kolegij, te pitanje Bogoslovnog sjemeništa u koje Požeška biskupija šalje svoje svećeničke kandidate.