Biskupovo pismo za Nedjelju Caritasa

Prigodom Nedjelje Caritasa požeški biskup Antun Škvorčević uputio je i ove godine vjernicima Pismo pod naslovom „Što imaš da nisi primio?“ (1 Kor 4,7). U Pismu biskup piše:

«Nedjelja Caritasa, 16. prosinca 2018. potiče nas da provjerimo kakvim se raspoloženjem srca pripravljamo za Božić, posvećujemo li dovoljnu kršćansku pažnju siromašnima, starijima, bolesnima i osamljenima u našim župama. Valja nam trajno imati na umu izazovno pitanje sv. Pavla „Što imaš da nisi primio?“ i u skladu s njime oblikovati naše vlastito i zajedničko djelovanje. Podsjetimo se da je Božji dar život u koji nas je on pozvao, plodna zemlja koja nam je dana na obrađivanje, materijalna dobra koja su nam na raspolaganju. Kad u navedenoj svijesti stavimo bližnjega u središte svoje pozornosti, svjedočimo blizinu osamljenima i bolesnima, dijelimo dobra sa siromašnima, mi nasljedujemo samoga Boga koji je „bogat milosrđem“ (Ef 2,4), sjedinjujemo se s Isusovom posvemašnjom darovanošću za nas, ispunjamo se smislom i radošću.

Vjerujem da je marom karitativnih skupina župnih pastoralnih vijeća, od Međunarodnog dana siromaha, 18. studenog ove godine, kako sam preporučio, već započelo predbožićno djelo služenja najmanjoj braći i sestrama među nama, te da je progovorilo naše suosjećajno srce, i pokrenule se ruke plemenitosti i dobrote. Zauzetijim njegovanjem kršćanske kulture služenja braći u nevolji izbjeći ćemo zamke potrošačkog društva, koje Advent i Božić pretvara u vrijeme grozničavog trgovanja i zbrajanja zarade, ostavljajući čovjeka u nemoći vlastite osame i siromaštva srca.

Pozivam vas, braćo i sestre, da u Nedjelju Caritasa molite za rast u dobroti, za suosjećajnost prema nevoljnima, da darujete svoj novčani prilog za siromašne, te u svojoj sredini organizirano, uz pomoć karitativne skupine župnog pastoralnog vijeća, posjetite one kojima je više od svega drugoga potrebna vaša blizina i toplina srca, da se nadolazećeg Božića nitko ne osjeti osamljenim i napuštenim.

Zahvaljujem vam za dobro koje nastojite jedni drugima činiti i molim da Bog blagoslovi vašu plemenitu darežljivost», završava biskup Škvorčević.

Navedeno Pismo svećenici trebaju pročitati vjernicima u svim župa Požeške biskupije na početku svakog euharistijskog slavlja.