Biskup krstio peto i šesto dijete obitelji Prša i Ivić u Đulovcu

Na treću nedjelju došašća, 16. prosinca požeški biskup  Antun Škvorčević pohodio je župu Duha Svetoga u Đulovcu i tijekom euharistijskog slavlja u župnoj crkvi Duha Svetoga krstio Eugeniju, šesto djete Zvonka i Maje Prša te Karlu, peto dijete Filje i Anđeline Ivić. Riječi dobrodošlice uputio mu je župnik Josip Marić. Biskup je u uvodnoj riječi izrazio radost zbog susreta s brojnim nazočnim vjernicima, rekavši da ga ispunja bogatstvo njihove vjere koje nose u svojim srcima i svjedoče životom. Podsjetio ih je da se današnja nedjelja došašća naziva «Radujte se» zbog Gospodinove blizine, te je pozvao vjernike neka omoguće Bogu da bude među njima. Dodao je da se današnja nedjelja u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini slavi i kao Nedjelja Caritasa u kojoj vjernici nastoje dati milodar za bližnje u potrebi. Istaknuo je kako su radost današnjega dana i obitelji Prša i Ivić koje su u svoju župnu crkvu donijele na krštenje najbolji dar – svoje šesto i peto dijete. Čestitao im je i zahvalio na opredjeljenju za život.

U homiliji biskup je podsjetio kako su ljudi trajno nezadovoljni svojim stanjem i uvijek očekuju da se ono promijeni nabolje. Na temelju svetih čitanja ustvrdio je kako Božja prisutnost u nama ostvaruje puninu postojanja,  te prorok Sefanija u prvom čitanju poziva svoje sunarodnjake da kliču od radosti zbog toga što je Bog među njima. Biskup je ustvrdio da naše srce može biti istinski radosno samo ako je Bog u njemu, jer čovjek u čijem srcu nema Boga ostaje na površini života koja ga ne može ispuniti smislom. Upozorio je na poticaj sv. Pavla upućen Filipljanima u drugom čitanju da se raduju u Gospodinu i kazao kako je biti u Isusu Kristu, pobjedniku nad našom prolaznošću i smrću izvor pune radosti za koju je čovjek stvoren.

Osvrnuvši se na današnji evanđeosku ulomak u kojem Ivan Krstitelj svojim suvremenicima tumači što trebaju činiti da im Bog bude blizu, biskup je istaknuo kako kroz darivanje sebe drugima na najbolji način živimo otajstvo Božje blizine. Spomenuo je kako su supružnici Prša i Ivić po primanju šestog i petog djeteta posvjedočili bračnu darovanost jedno drugome, i da su njihova djeca plod te uzajamne darovanosti, koja ih najdublje povezuje s Isusovom darovanošću za nas na križu. Potaknuo je nazočne da imaju hrabrosti slijediti Isusa Krista koji ih je u krštenju zagrlio i učinio dionicima svoje pobjede nad smrću, te da u svom osobnom, obiteljskom i javnom životu budu dar jedni za druge.

Na svršetku misnog slavlja biskup je supružnicima Prša i Ivić čestitao  krsno preporođenje njihove djece. Zahvalio je donedavnom župniku Ivanu Certiću na njegovu služenju i preporučio vjernicima novog župnika Josipa Marića te ih pozvao na suradnju u izgrađivanju župnog zajedništva. Spomenuo je kako je župa Đulovac bila poznata po obiteljima s brojnom djecom i pozvao nazočne da se ne odreknu svoje opredijeljenosti u služenju životu. Nakon mise biskup se u župnom stanu susreo s članovim spomenutih obitelji, zanimao se za njihovo stanje, djeci je podijelio darove, a roditeljima novčani dar Požeške biskupije.