Biskup posjetio Dom za stare i nemoćne osobe u Velikoj

U sklopu svojih predbožićnih susreta s različitim skupinama vjernika, požeški biskup  Antun Škvorčević pohodio je 22. prosinca Dom za stare i nemoćne osobe u Velikoj, i ondje predvodio euharistijsko slavlje za djelatnike i korisnike te ustanove. Koncelebrirali su Mario Sanić,  župnik u Velikoj, i Ivan Popić, kancelar Biskupskog ordinarijata te đakon Tomislav Dokoza. Ravnateljica Mirjana Novak pozdravila je biskupa Antuna, zahvalila za dolazak u Dom i čestitala mu Božić. Započinjući misno slavlje, biskup je kazao nazočnima da nas Crkva slavljenjem Isusova rođendana želi podsjetiti da se on rodio na zemlji zato da se mi možemo roditi za nebo.

U homiliji biskup je ustvrdio da nam naviještena Božja riječ pomaže provjeriti u kakvom raspoloženju dočekujemo Božić. Rekao je da za razliku od onih ljudi koji o sebi i o drugima uvijek razmišljaju samo negativno i govore kako u životu ništa ne valja, misna čitanja pripovijedaju o dvijema ženama, majci Samuelovoj Ani i majci Isusovoj Mariji, kroz čiju je nemoć i neznatnost progovorila Božja moć i veličina te one vide Božje djelo i za njega zahvaljuju. U prvom čitanju prikazana je nerotkinja Ana, kojoj je Bog uslišio molitve i čudesno omogućio da rodi sina Samuela.  Ona iz zahvalnosti Bogu daruje svoga sina Samuela da mu služi u hramu.  Biskup je naglasio kako je Ana time posvjedočila svijest da nije ona proizvela život svog sina, nego je on Božji dar, i da je za taj dar potrebno Bogu zahvaljivati.

U evanđeoskom ulomku Marija, jednostavna, siromašna djevojka iz Nazareta u svojoj pjesmi »Veliča duša moja Gospodina« zahvaljuje što Bog u ostvarivanju svojih nauma ne računa s ljudskim moćnicima, nego s malim i neznatnim ljudima poput nje. Biskup je pozvao nazočne da se zaustave pred iznenađujućom činjenicom svoga života, nezasluženog Božjeg dara, da prepoznaju kako kroz njihovu malenost, slabost, staračku nemoć i bolest pa i samu smrt on ostvaruje svoj naum radi kojega ih je pozvao u život, te mu za to trajno zahvaljuju. Još ih je potaknuo da sve svoje nade i svu svoju vjeru, poput Ane i Marije polože u Boga. Posvjedočio je kako ga  oduševljava svojim stavom jedna umjetnica u visokim godinama, koja mu često govori koliko je sretna što živi unatoč nemalim poteškoćama, da svaki dan doživljava kao veliki dar Božji kojemu se raduje i za koji mu zahvaljuje. Biskup je kazao nazočnima,  koliko god im život bio težak, neka za nj Bogu zahvaljuju u svijesti da on računa s njima, s njihovom malenošću i slabošću, što ih je u Sinu svome Isusu Kristu prigrlio u svoje božansko srce, i što je moćan na svoj božanski način darovati im puninu života, novo rođenje kroz smrt.

Na svršetku misnog slavlja biskup je pohvalio budnost kojom su nazočni vjernici sudjelovali u misnom slavlju. Poželio im je da Božja blizina koja se očitovala u Isusovu rođenju bude njihova snaga, utjeha i radost. Djelatnicima Doma na čelu s ravnateljicom Novak zahvalio je za sve ono što svakodnevno čine za njih, a župniku Mariu Saniću za duhovnu skrb. Pozvao ih je da svoje žrtve i slabosti prikazuju za plemenite nakane: za Crkvu, za Domovinu i za svećenička zvanja.