Božićni susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

U prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi, 22. prosinca okupili su se djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije na tradicionalnom predbožićnom susretu na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević. Na početku programa Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole pozdravio je biskupa Antuna te ravnatelje i djelatnike svih pet katoličkih škola: Katoličke gimnazije u Požegi i Virovitici, te Katoličkih osnovnih škola u Požegi, Virovitici i Novskoj. Ukratko se prisjetio brojnih aktivnosti koje su obilježile život škola u proteklom prvom polugodištu ove školske godine te je zahvalio biskupu što je neumornim pohađanjem škola i brojnim susretima s njihovim učenicima i djelatnicima posvjedočio svoju ljubav i zauzetost prema njima a školskim djelatnicima za požrtvovnost kojom vrše svoje odgojno-obrazovno poslanje. U ime nazočnih djelatnika katoličkih škola poželio je biskupu i svim školskim djelatnicima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu.

U svom obraćanju  biskup Antun je podsjetio na Pavlovu poslanicu Timoteju koja govori o Božjoj milosti kao odgojnoj metodi prema čovjeku. „Milost je naklonost jedne osobe prema drugoj. Bog nas odgaja svojom naklonošću, dobrohotnošću i ljubavlju u svome Sinu Isusu Kristu, rođenom kao čovjeku. U njemu nam je iskazao svoju posvemašnju blizinu i ljubav, što sv. Pavao  izražava jednostavnom tvrdnjom „on sebe dade za nas“. To sebedarje ključ je smislenog postojanja, kazao je biskup. Primjenjujući to na školske djelatnike, rekao je:  „Vi  ste uključeni u odgoj i u obrazovanje – prvo odgoj a zatim obrazovanje. Vi prvi trebate iskusiti Božju naklonost i milost, dopuštajući da vam ona bude trajna voditeljica i poticateljica. Božja blizina je odgojna snaga u vama koja vas oblikuje. Ukoliko sami niste odgajani naklonošću Božjom, teško možete biti naklonost onima koji su vam povjereni“, kazao je biskup i nastavio: „Kad smo Božjom naklonošću blizi djeci, služimo se najboljom odgojnom metodom. U djetešcu koje leži u jaslama prepoznajemo Božji projekt o čovjeku, koji je u skromnosti štalice započeo u svoj Božjoj nježnosti.“

Biskup je zaključio riječima: „Želio bih da usred teških i mučnih životnih  situacija osjetite tu  naklonost, dobrohotnost i blizinu Božju, i u njoj prepoznate koliko ljepote ima u vašem životu, a onda da tom istom naklonošću pristupate i onima koji su vam povjereni. Tada raste čovjek na razine neponovljive i jedinstvene osobe. U tim mislima zahvaljujem vam za sve što činite, osobito za sebedarje, te da u takvom svom djelovanju osjetite puno radosti – unatoč svemu.“ Osim ove povezanosti s Bogom biskup je poručio djelatnicima kako je vrlo važna i njihova međusobna povezanost, te im je poželio da budu potpora i ohrabrenje jedni drugima te da kao takvi budu uistinu  odgojno-obrazovna zajednica. Zaželio im je sretan obiteljski i školski Božić te blagoslovljenu novu godinu.

Susret je završio zajedničkim pjevanjem božićne pjesme „Narodi nam se kralj nebeski“, razmjenom darova i  malim domjenkom.