Biskup krstio peto dijete obitelji Jurgec u Požegi

Biskup Antun Škvorčević na četvrtu nedjelju došašća, 23. prosinca predvodio je u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio Brunu, peto dijete Željka i Sanje Jurgec. Koncelebrirali su svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i katedralne župe. Uvodeći u misno slavlje biskup je rekao kako nam današnja čitanja pomažu da raspoložimo svoja srca te Božić ne bude stvarnost izvan nas, nego događaj u nama. Čestitao je roditeljima Željku i Sanji Jurgec na opredjeljenju za peto dijete, zahvalivši im što su primajući novi život, dar Božji dali svoj dragocjeni doprinos budućnosti naše domovine. Dodao je kako nam i ovo dijete koje će se krstiti pomože da raspoložimo svoja srca za ono dijete koje se rodilo u štalici u Betlehemu i kroz koje nam je Bog progovorio svojom blizinom.
U homiliji biskup je kazao kako evanđelje prikazuje susret dviju trudnih žena, Elizabete i Marije, koje hvale i slave Boga za ono što je u njima započeo začećem Isusovim i Ivana Krstitelja. Susret je to dviju neznatnih, malih žena s kojima Bog računa i koje postaju suradnice i pronositeljice njegova nauma. Ustvrdio je kako nas redovito impresioniraju veliki ljudi i velika djela, istaknuvši da je Božji put drugačiji, te on kreće od malenog i neznatnog da bi izveo svoj veliki plan. U tom smislu prorok Mihej u prvom čitanju hvali mali Betlehem, iz kojeg će izići veliki vladalac nad Izraelom. Želio bih zajedno s vama ovih božićnih dana tragati za Božjom istinom o nama ljudima u naoko malenom i beznačajnom betlehemskom djetešcu u jaslicama, i pokušati razumjeti kako Bog nije izvodio svoj naum po Herodu, kralju u Jeruzalemu, niti po caru Augustu u Rimu, niti kroz neke druge ljudske velikane, kazao je biskup. Rekao je kako se slično tome Božji naum o životu ostvaruje i danas po malom dijetu, jednostavnih i skromnih roditelja, koji tako na najbolji način služe našoj hrvatskoj budućnosti, više nego li projekti koje nazivamo velikima.
Pored toga biskup je pripomenuo kako je danas u Hrvatskoj potrebno poput Marije i Elizabete imati bistre oči vjere koje prepoznaju Božje djelo među nama, slaviti ga i hvaliti te jedni druge poticati na suradnju s Bogom i tako našu domovinu učiniti zemljom u kojoj je lijepo boraviti. Podsjetio je kako nas pisac Poslanice Hebrejima u današnjem drugom čitanju upozorava da se Isusovo poslanje sastojalo u vjernosti Očevoj volji i spremnosti na žrtvu svoga tijela, koje je tako postalo prostorom Božjeg djela ljudskog spasenja. Biskup je naglasio kako se to Isusovo djelo na svoj način ostvaruje i u žrtvi ljubavi koju roditelji malog Brune prihvaćaju u braku, vjerni Očevoj volji te na taj način služe smislu svoga postojanja i hrvatskom dobru. Ohrabrio je sve nazočne vjernike, uvjeravajući ih kako Bog računa s njima te da se ovog Božića obnove u spremnosti biti njegovim vjernim suradnicima u najmanjim svakodnevnim situacijama, koje tako postaju izvorom nade da Hrvatska neće završiti u nemoći sebičnosti. Ustvrdio je kako smo svi u krštenju zahvaćeni Isusovom snagom ljubavi s križa te da je ona zalog pobjede života usred naših ljudskih neuspjeha, izrazivši radost što će mali Bruno u krštenju postati dionikom toga Božjeg djela.
Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao supružnicima Jurgec krsno preporođenje njihova petog djeteta. Zahvalio je brojnoj prisutnoj djeci što su bili molitelji i što su lijepo pjevali na svetom slavlju. Pozvao je sve nazočne da u ove božićne dane sudjelovanjem na svetoj misi u gruboj stvarnosti našeg postojanja iskuse Isusovu blizinu te budu ispunjeni njegovom božanskom ljepotom, toplinom i nježnošću.
Nakon svete mise biskup Antun se susreo s članovima obitelji Jurgec, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove a roditeljima novčani prilog.