Blagdan Svete Obitelji u požeškoj Katedrali

Na blagdan Svete obitelji, u nedjelju 30. prosinca biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u Katedrali Sv. Terezije Avilske u Požegi, u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i iz katedralne Župe. Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup je podsjetio da danas slavimo obiteljsko zajedništvo Isusa, Marije i Josipa u kojem je Bog započeo ostvarivati svoj naum o čovjekovu spasenju. Pozvao je na molitvu za naše obitelji, kako bi u radosti trajno prepoznavale vlastitu ljepotu te u ugroženostima i mnogovrsnim nevoljama ostale čvrsto zajedništvo topline i ljubavi u kojem žive istinsko dostojanstvo.
U homiliji biskup je obrazložio zašto je važno i potrebno govoriti o nečem tako samorazumljivom kao što je obitelj. Istaknuo je među ostalim kako se u današnje vrijeme puno toga dovodi u pitanje, pa tako i shvaćanje braka i obitelji. Tvrdnju je potkrijepio raspravama koje su se u različitim prigodama vodile o tom pitanju u hrvatskom društvu, napose povezano s glasovanjem u Hrvatskom saboru o Istambulskoj konvenciji i Zakonu o udomiteljstvu.
Spomenuvši razna polazišta s kojih se raspravlja o braku i obitelji, biskup je istaknuo da je za vjernike presudno ono što nam je Bog o tako važnom pitanju objavio, naglasivši da je brak stvarnost naše vjere. Podsjetio je kako Sveto pismo tumači da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko biće, sposobno ljubiti i u slobodi birati osobu drugog spola da u braku s njom ostvari zajedništvo ljubavi čija se plodnost očituje u potomstvu. Životno iskustvo nam potvrđuje, nastavio je biskup, kako smo smislena bića i živimo u skladu sa samima sobom onda kad smo u skladu s Božjim naumom o nama. Kad se od tog nauma udaljimo, više ne znamo tko smo, nerijetko prepušteni hirovitosti onih koji se za svoj račun poigravaju s našim identitetom. Sve ono što je Bog objavio o ljudskoj obitelji potvrđeno je rođenjem Sina Božjega u jednoj obitelji. Pored toga Isus je kršćanski brak uzdigao na sakramentalno dostojanstvo. Na temelju ulomka iz Prve Ivanove poslanice koji je naviješten u današnjem drugom čitanju, te na simbolizmu odnosa Krista i Crkve što ga je prikazao apostol Pavao u Poslanici Efežanima, biskup je nazočne dublje uveo u otajstvo kršćanske ženidbe, osobito s obzirom na vjernost.
Rekao je kako ga raduje spoznaja da u Hrvatskoj ima značajan broj onih koji braku i obitelji pristupaju s polazišta vjere, pa svoje bračne probleme ne rješavaju rastavom, jer je ona zapravo bijeg od problema a ne njegovo rješavanje, te se zauzeo za snažniju molitvenu povezanost s Bogom u takvoj situaciji, koja daje duhovnu snagu i za trpljenje kao važne sastavnice koja doprinosi smislu zajedništva supružnika i povezuje ih s onom snagom ljubavi koju je Isus na križu ostvario za nas. Naglasio je da među takvima prednjače obitelji s brojnom djecom. Među suvremenim obiteljskim problemima spomenuo je i odlazak određenog broja ljudi iz Hrvatske u inozemstvo u potrazi za materijalno boljim životom. Istaknuo je kako se problem odlazaka u inozemstvo ne rješava međusobnim okrivljivanjima i optuživanjima na političkoj razini, jer to između ostalog može biti zloporaba tuđe nevolje za vlastite probitke. Pozvao je nazočne da ne pristupaju površno i neodgovorno složenim pitanjima u kojima se danas nalazi Hrvatska, napose kad se radi o braku i obitelji, nego da s kršćanskom ozbiljnošću i osjetljivošću promiču duh zajedništva i solidarnosti u prevladavanju negativističkog i individualisitčkog pristupa diktiranog sebičnošću. Potaknuo je nazočne neka im blagdan Svete Obitelji pomogne da ne postanu zarobljenici nečije ideologije o braku i obitelji, nego da ostanu vjerni Božjem naumu o nama, radosni što ga ostvaruju te njegovom pomoću budu snažni u podnošenju životnih nevolja.
Na svršetku misnog slavlja biskup je sudionicima slavlja zaželio mirnu nedjelju, ispunjenu svjetlom Božje blizine. Starijima pak koji su počesto osamljeni poručio je da ih Bog u njihovoj osamljenosti nikad neće napustiti, jer su njegovi. Na nazočne obitelji, osobito na djecu i mlade, zazvao je Božji blagoslov.