Preminuo fra Emanuel Hoško

Na Novu godinu, 1. siječnja 2018. u Rijeci je u 79. godini života preminuo fra Emanuel Hoško, rodom iz Požeške biskupije. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević uputio je fra Iliji Vrdoljaku, provincijalnom ministru Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu sljedeću sažalnicu:
„Dok je prvi dan nove 2019. godine otvarao nove obzore i budio nove nade, „sestrica smrt“ je pohodila fra Emanuela Hoška i preselila ga k Ocu u vječnost. Primite izraze moga bratskog suosjećanja, koje svjedočim svoj braći Vaše Provincije, pokojnikovoj rodbini i prijateljima.
Preminuli fra Emanuel bio je trajno povezan sa svojim rodnim Antunovcem. Kad je 1997. godine utemeljena Požeška biskupija te njegovo rodno mjesto postalo sastavnim dijelom nove mjesne Crkve, on ju je na svoj način prihvatio kao svoju, trajno se zanimajući za njezino djelovanje. Želio bih zahvaliti preminulom fra Emanuelu za pažnju koju je na različite načine iskazivao i meni osobno, napose svojim pismima s njemu svojstvenom poetičnom riječju. Premda je velik dio svoga života proboravio na Trsatu, on je najvećim dijelom svojih znanstvenih radova bio u Slavoniji, davši veliki doprinos napose poznavanju njezinih prilika u osmanlijsko doba i nakon njega. Neka mu Gospodin udijeli vječnu radost u slavi uskrslog Gospodina“, piše u sažalnici biskup Antun.