U Požegi održan susret trajne svećeničke formacije o vjeroučiteljskoj službi

Prvi susret trajne formacije mladih svećenika i đakona Požeške biskupije u novoj godini i na početku drugog školskog polugodišta održan je 14. siječnja u Maloj dvorani Sv. Terezije Avilske u Požegi. Svećenicima do deset godina svećeništva pridružili su se i drugi svećenici koji predaju vjeronauk u školi, jer su na dnevnom redu bila različita pitanja njihove vjeroučiteljske službe o kojima je govorila Ankica Mlinarić, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Nakon molitve Trećeg časa prisutne svećenike i đakone pozdravio je biskup Antun Škvorčević. Podsjetio ih je na njihovu trajnu zadaću da kao pojedinci i kao prezbiterski zbor Požeške biskupije čvrsto stoje na onim pozicijama na koje ih je postavio sâm Bog, kad ih je pozvao u život i u duhovno zvanje. Poželio je da prvi ovogodišnji susret bude nastavak svojevrsne duhovne obnove koja se i ove godine ostvarila slavljem Božića u našoj vjerničkoj duši, koja u betlehemskom Djetetu prepoznaje istinu o nama ljudima te se ispunja božanskim energijama.

Kazao je mladim svećenicima da su oni nada Božja i nada Božjeg naroda, koji razdiru razni ideološki i drugi vjetrovi, ohrabrivši ih kako u evangelizacijskim naporima nisu sami, nego je uvijek s njima onaj kojemu je ime Emanuel – s nama Bog. Podsjetio ih je potom da im je povjerena zadaća biti navjestitelji radosne vijesti, evangelizatori: svojim riječima, slavljenjem svetih otajstava i svjedočanstvom života. Napomenuo je da je vjeronauk u školi sastavni dio njihova cjelovitog župnog pastorala i evangelizacijskog nastojanja, te da je škola povlašteno mjesto gdje mogu susresti djecu i mlade, navješćivati im i svjedočiti tko su oni po naumu Božjem. Pozvao ih je da se na početku nove godine obnove u toj svijesti, i da vole vjeronauk u školi. Također ih je pozvao da ne propuštaju olako sudjelovanje na stručnim susretima koji se redovito održavaju za vjeroučitelje, te na taj način posvjedoče kako im je stalo do toga da svoju vjeroučiteljsku službu vrše što savjesnije i kvalitetnije. Potaknuo ih je na koncu da u vršenju svoje vjeroučiteljske službe budu otvoreni za suradnju s vjeroučiteljima laicima i drugim djelatnicima u školi, imajući trajno na pameti da je vjeronauk reguliran propisima kojih se trebaju pridržavati. Pozdravio je višu savjetnicu Mlinarić, zahvalivši joj za spremnost da progovori o određenim pitanjima svećeničke vjeroučiteljske službe.

Viša savjetnica Mlinarić u svom interaktivnom izlaganju podsjetila je na važeće državne i crkvene dokumente koji su okvir za vjeroučiteljske radne obveze te je prikazala sve ono što se na stručnoj razini očekuje od pojedinog vjeroučitelja u njegovom radu.  Podsjetila je na predviđeno godišnje stručno usavršavanje, koje je obveza svakog odgojno-obrazovnog djelatnika, a napose vjeroučitelja, istaknuvši i neke od dokumenata hrvatskih biskupa koji obrazlažu važnost prisutnosti svećenika u školi po vjeronaučnoj službi.

U drugom dijelu susreta, kroz razgovor i raspravu svećenici su osvijetlili prednosti i moguće nedostatke njihova rada u školi. Zaključno je rečeno kako svećenička vjeroučiteljska služba sa sobom nosi niz evangelizacijskih prilika s obzirom na učenike, roditelje i učitelje,  omogućuje stvaranje odgojnog saveza između obitelji, škole i Crkve. Biskup Antun je na koncu susreta ohrabrio prisutne svećenike u poslanju koje im je povjereno kao vjeroučiteljima u javnim školama te ih rekao da ne zanemare evangelizacijsku priliku koja im se time otvara. U skladu sa svećeničkim željama, dogovoreno je da će idući formacijski susret biti posvećen stručnom usavršavanju svećenika vjeroučitelja u pedagoško-didaktičkim kompetencijama.

Susret je završio slavljem službe Riječi u kapeli sv. Ivana Pavla II. u  kripti požeške Katedrale, koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak s đakonima Matejom Filipovićem i Tomislavom Dokozom.