Misa za jedinstvo kršćana u Požegi

 U okviru molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u nedjelju 20. siječnja, biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre. Podsjetio je na prošlotjedni susret episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije u Požegi, istaknuvši njegovu proročku dimenziju u kojoj su predstavnici dviju Crkava u bratskom raspoloženju, osluškujući poticaje Duha Svetoga, razgovarali o različitim pitanjima, gledajući na ono što ih snažno povezuje, a to je Gospodin Isus Krist, pobjednik nad grijehom i smrću. Spomenuo je i jučerašnje večernje ekumensko bogoslužje u daruvarskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva te je potaknuo nazočne vjernike da i oni uzdignu Bogu svoje molitve za jedinstvo kršćana, sjedinjujući se s Isusovom molitvom „da svi budu jedno“.
Započinjući homiliju, biskup je nazočne vjernike upitao kako se snalaze u životnoj svakodnevici? Povode li se za površnošću u svijetu koja se očituje na svim društvenim te upadaju li u različite svađe i osude? Spomenuo je da svojim dolaskom na svetu misu svjedoče kako osjećaju da su stvoreni za dublje i šire, za vječno, a to može ostvariti u nama jedino Bog. Rekao je da nam naviještena Božja riječ otkriva te dimenzije našeg postojanja i sučeljuje s Božjom istinom o nama. Naviješteni ulomak iz Ivanova evanđelja o Isusovu čudu pretvaranja vode u vino podsjeća da je on uistinu Riječ po kojoj je sve stvoreno, da je on gospodar svega stvorenja te hoda po vodi, umnaža kruh, liječi bolesti, zalazi u dubinu našeg bića te je oslobađa od zarobljenosti zlom i konačno ulazi i u samu smrt da bi je pobijedio. On donosi Božji život u ljudsko postojanje i ostvaruje njegovu blizinu. Upozorio je kako prorok Izaija u današnjem prvom čitanju a na svoj način i Isus na svadbi u Kani Galilejskoj tu blizinu uspoređuje sa zaručništvom, koje se ostvaruje po naklonosti duhom jedne osobe drugoj, ljubavi kojom su one zahvaćene i koja ih potpuno sjedinjuje.
Osvrnuvši se na molitvenu osminu za jedinstvo kršćana biskup je podsjetio na učenje Drugog Vatikanskog koncila o ekumenskim odnosima ,osobito na ono što povezuje katoličku i pravoslavnu Crkvu. Rekao je kako je Isus Krist osnovao jednu Crkvu, ali da su ljudi u svojoj ranjenosti grijehom uzrok podjela u njoj. Istaknuo je kako temelj njezina jedinstva ostaje Isus Krist te naša vjernost njemu omogućuje da snagom njegova Duha budemo jedno. Polazeći od drugog čitanja iz Poslanice sv. Pavla Korinćanima, istaknuo je kako je upravo Duh Sveti darivatelj različitih darova, ili karizmi u Crkvi te da nitko nema sve darove, nego su vjernici krštenjem postali poput udova na čovjekovu tijelu različiti ali uvijek pripadaju jednom Tijelu Isusove Crkve. Poželio je svima da se uzajamno u Crkvi, obitelji i društvu prihvaćaju u različitosti, svojstvenoj daru Božjem te nadopunjavajući se budu dionici smisla koji im daruje Isus Krist.
Pri koncu misnog slavlja biskup je pozvao nazočne da se pridruže Isusovim učenicima u današnjem evanđelju te vjerno s njime putuju ovim svijetom kako bi stigli do cilja života.