Započela temeljna edukacija nove skupine župnih animatora u Požeškoj biskupiji

U okviru projekta edukacije župnih animatora u Požeškoj biskupiji u subotu, 26. siječnja započela je temeljna edukacija nove skupine župnih animatora koja je organizirana u tri grada: u Požegi za Katedralni arhiđakonat, u Slatini za Slavonsko-podravski arhiđakonat te u Novskoj za Zapadno-slavonski i Posavski arhiđakonat. Temeljnu edukaciju organiziraju svećenici koordinatori za pojedini dekanat u suradnji s Pastoralnim centrom Požeške biskupije, a u njoj trenutačno sudjeluje stotinjak mladih srednjoškolske i fakultetske dobi.

Mlade Katedralnog arhiđakonata, okupljene u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi pohodio je požeški biskup Antun Škvorčević. U kratkom razgovoru s njima zanimao se iz kojih župa dolaze te im je uputio riječ ohrabrenja i poticaja. Kazao im je da Požeška biskupija i on osobno projektom edukacije animatora svjedoče kako ozbiljno računaju s mladima u njihovu entuzijazmu i sposobnostima u uvjerenju da kao kršćani mogu učiniti nešto dobro i lijepo za sebe i za druge, te im otvaraju prostore za djelovanje u Crkvi. Istaknuo je kako oni svojim sudjelovanjem na edukacijskim susretima i sa željom da budu aktivni u svojim župama očituju da se ne svrstavaju među one ljude, koji šire mišljenje da se kod nas ništa ne može učiniti. Zahvalio im je za to opredjeljenje, poželio im uspješan rad te na sve zazvao Božji blagoslov. Zahvalio je također voditelju Pastoralnog centra Robertu Kupčaku, dekanatskim koordinatorima i voditeljima pojedinih radionica.

Cilj projekta župnih animatora je omogućiti mladima što aktivnije uključivanje u župne aktivnosti koje su za njih prikladne i u kojima bi mogli biti od pomoći. Kroz radionice temeljne edukacije, koje se odvijaju tijekom dvije subote mladi će dobiti upute i steći vještine pomoću kojih mogi biti dobri suradnici i pomoćnici u određenim župnim aktivnostima kao što su: suradnja u radu s pojedinim skupinama djece i mladih (prvopričesnici, krizmanici, ministranti, članovi dječjih zborova i zborova mladih); suradnja u vođenju različitih župnih zajednica (molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i sl.); suradnja u organiziranju i provođenju različitih župnih slavlja i aktivnosti (slavlje župnog zaštitnika, dan župnog klanjanja, hodočašća i sl.); suradnja u osmišljavanju i izradi župnog listića i internetskog portala te suradnja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i s invalidnim osobama.

Drugi dio radionica temeljne edukacije održat će se u subotu, 9. veljače čime će biti zaključena temeljna edukacija. Svi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha omogućiti im stjecanje dodatnih informacija i vještina za konkretno područje rada u župi. Ovogodišnja specijalizacija predviđena je 18. i 19. lipnja (utorak-srijeda) u Velikoj.

Fotogalerija edukacije u Požegi

Fotogalerija edukacije u Novskoj

Fotogalerija edukacije u Slatini