Dan života u Požegi

 Na Dan života, 3. veljače biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre. Na početku biskup je pozdravio nazočne vjernike i pozvao ih da se danas, na prvu nedjelju u veljači, kad se po odluci Hrvatske biskupske konferencije slavi Dan života, zaustave pred silnom činjenicom da postoji život, a osobito ljudski, da zahvale Bogu za dar života i promisle što pred tom stvarnošću trebaju činiti. Ustvrdio je da, govoreći o ljudskom životu, danas na poseban način mislimo na onaj ljudski život koji se rađa iz zajedništva bračne ljubavi muškarca i žene, a koji je u današnjem društvu poprilično poljuljan, i zato je potrebno moliti i djelovati da on pobjeđuje u Hrvatskoj. Izrazio je radost što na ovoj misi sudjeluju i članovi Molitvene zajednice «S Marijom za život», koji svake subote ovdje u crkvi sv. Lovre mole za život.
U homiliji, na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka, u kojem je opisan Isusov nastup pred njegovim sumještanima u nazaretskoj sinagogi i gdje nije bio prihvaćen, biskup je zapitao kako to da neki ljudi imaju nutarnju sposbnost razumjeti sebe i stvarnost oko sebe u dubokim, Božjim dimenzijama, dok neki drugi ne uspijevaju ništa razumjeti na toj razini. Ustvrdio je da su Isusovi sunarodnajci Boga sveli na razinu svoga naroda, nisu shvatili da je on ljubav koja grli svakog čovjeka, i koju je na svoj način očitovao po proroku Iliji kad je pomogao ženi strankinji u Sarfati Sidonskoj i Elizeju ozdravljajući Naamana Sirca.
Biskup je istaknuo kako nas na Dan života sv. Pavao u ulomku drugog današnjeg čitanja iz Prve poslanice Korinćanima upozorava na središnje značenje ljubavi s obzirom na život. Apostol veli da čovjeku koji nema ljubavi ništa ne vrijede sve druge njegove sposobnosti, kako god one velike i važne bile. Biskup je ustvrdio da je ljubav najveći i najjači Božji argument kojim je u Sinu svome Isusu Kristu nastupio prema nama i po njoj nam objavio isitnu o nama. Za razliku od ljudske mudrosti, koja je već u antičko doba došla do vrijednih, ali nepotpunih spoznaja o ljudskoj ljubavi, koju grčki filozof Platon naziva eros, kršćanstvo polazi od Božje ljubavi koja je u Isusu Kristu objavljena kao ljubav koja se daruje i kojoj je ime agápe. Kad filozof Platon ljudsku ljubav naziva eros, pojasnio je biskup, on je ne svodi na seksualnost, kako je to slučaj danas u općem poimanju, već poručuje da je čovjek biće koje traga za svojim ispunjenjem. Čovjekova spolnost pripada njegovoj osobi, i zato kršćanstvo nikada nije bilo protiv nje, upozoravajući da se čovjekovu spolnost ne smije svesti na genitalnost. Ono polazi od činjenice da je Bog stvarajući čovjeka stvorio i njegovu spolnost, te se uvijek zalaže da ona bude ugrađena u cjelovitost njegove osobe. Podsjetivši da se cjelovitost ljudske osobe ne može doseći samo erotskom dimenzijom ljubavi, nego onom koja se daruje za drugoga, biskup je naglasio da te dvije dimenzije treba povezati u jedno. Kazao je da materijalno bogatstvo oko kojeg se trudimo ne može nadomjestiti ono siromaštvo koje nastaje kad nestane ljubavi, naglasivši da jedino ljubav može dati dušu suvremenoj tehničko-proizvodnoj civilizaciji.
Pozvao je nazočne da na temelju onoga što sv. Pavao govori o ljubavi preispitaju svoj kršćanski život, napose s obzirom na ljudski život čiji se dar prima u zajedništvu bračne ljubavi. Još im je kazao neka se danas učvrste u uvjerenju da abortus nikada nije rješenje, ni za ženu niti za bilo koga drugoga, jer je on ubojstvo začetog ljudskog bića. Ustvrdio je da ono što ljubav ostvaruje ostaje za vječnost i neka im Božji argument ljubavi bude trajan oslon u zauzimanju za život na svim razinama, napose za vjernost, ustrajnost i plodnost bračnog zajedništva.
Na koncu misnog slavlja biskup je poželio da Isus Krsit, pobjednik nad smrću svakome od nazočnih dadne snage da u njima pobjeđuje ona ista moć ljubavi kojom je on pobijedio, te da im u tom smislu bude blagoslovljen tjedan koji započinje. Pozvao ih je da se iduće nedjelje ponovno okupe u crkvi sv. Lovre na središnje slavlje blagdana bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije. Nakon završnog misnog blagoslova vjernici su primili blagoslov grla koji se po običaju podjeljuje na spomendan sv. Blaža, biskupa i mučenika.