Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje u subotu 16. veljače u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održan je stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije na temu „Sveto Pismo kao temelj odgoja u vjeri“.

Nakon molitvenog uvoda sudionike skupa pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak. Potkrepljujući neophodnu međusobnu povezanost Svetog Pisma i vjere podsjetio je na apostolsku pobudnicu Verbum Domini pape u miru Benedikta XVI. koja između ostalog broju 25 kaže: „(…) Vjera je primjeren odgovor čovjeka Bogu koji govori. U tome se očituje da za prihvaćanje objave, čovjek treba otvoriti um i srce djelovanju Duha Svetoga, koji mu pomaže shvatiti Riječ Božju nazočnu u svetim Pismima. Doista, upravo naviještanje božanske Riječi čini da se rodi vjera, po kojoj srcem prianjamo uz objavljenu nam istinu i mi sami povjeravamo sve Kristu: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom (Rim 10,17). Cijela povijest spasenja na progresivan način nam pokazuje ovu nutarnju povezanost između Riječi Božje i vjere koja se ostvaruje u susretu s Kristom. S njime, doista, vjera dobiva oblik susreta s osobom kojoj se povjerava vlastiti život. (…)“ Izrazio je uvjerenje da će prisutnim odgajateljicama stručni skup u kojem će se na osobit način baviti Svetim Pismom promatrajući ga kroz prizmu odgoja u vjeri biti od pomoći na mjestima gdje rade i pomažu onim najmanjima započeti odnosno jačati hod vjere učvršćujući ga baš spoznajama o događajima povijesti spasenja zapisanim u Bibliji.

Prenio je pozdrave i isprike zbog nemogućnosti sudjelovanja poradi bolesti Ankice Mlinarić, više savjetnice za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, zahvalivši joj za sve što je učinila u pripremi i organizaciji skupa. Potom je predstavio dnevni red i predavače skupa zahvalivši im na spremnosti podijeliti znanja i spoznaje koje mogu biti od koristi odgajateljicama u njihovu radu.

Profesor Taras Barščevski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je dva izlaganja na teme: „Biblijski sadržaji i metode vjerskog odgoja za djecu predškolske dobi“ i „Prispodobe – materinski jezik kraljevstva Božjeg“ u kojima je ponajprije istaknuo važnost prenošenja sadržaja vjere vlastitim iskustvom vjere koje dopire do djeteta odgovarajući mu na pitanje „Tko je Bog u mom životu?“ kao i na druga egzistencijalna pitanja te neophodnost da odgojitelj iz djeteta izvuče ono najbolje u čemu se očituje stvorenost na Božju sliku te ga tako oblikuje na mjeru Kristovu. Potom je analizirajući tri biblijske prispodobe o Kraljevstvu nebeskom – prispodobu o sijaču, prispodobu o dobrom pastiru i prispodobu o dobrom Samarijancu – objasnio važnost pristupa pojedinoj prispodobi s aspekta koji u djetetu otvara vidike pozitivnih mogućnosti i osvjetljava mu put u činjenju i življenju dobra. Nakon predavanja i konstruktivne rasprave, uslijedila je tematska radionica „Dramsko-scensko stvaralaštvo u radu s biblijskim tekstom“ koju je priredila Vesna Hodak, vjeroučiteljica i savjetnica u zvanju. Ona je na primjeru prispodobe o dobrom Samarijancu pokazala kako na konkretne načine biblijsku prispodobu uprizoriti djeci predškolske dobi i potaknuti ih na suosjećajnost prema osobama koje su u potrebi, napose prema drugoj djeci. Odgajateljice su aktivnim sudjelovanjem u radionici te iznošenjem iskustava i primjera iz svojega rada očitovale zadovoljstvo izabranom temom koja će im biti od koristi u daljnjem radu.

Pri svršetku stručnog skupa predstojnik Kupčak zahvalio je odgajateljicama na sudjelovanju kao i predavačima za trud i žar koji su uložili u pripremu izlaganja odnosno radionice. Zaželio je svima Božji blagoslov i snagu Duha Svetoga u daljnjem radu i odgajateljskom poslanju.