Ministranti na susretu u požeškom Kolegiju

U okviru programa pastorala duhovnih zvanja u subotu, 23. veljače u požeškom Kolegiju okupili su se ministranti, učenici sedmih i osmih razreda iz župa Katedralnog arhiđakonata kako bi pod vodstvom Marijana Pavelića, biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja i prefekta u Kolegiju, upoznali tu ustanovu i život u njoj. Program susreta započeo je međusobnim upoznavanjem u Kolegiju, nakon kojega je prefekt Pavelić održao prigodnu katehezu na temu duhovnog poziva. Potom su ministranti vođeni učenicima Kolegija razgledali grad, posjetivši među ostalim požešku Katedralu s njezinom kriptom i crkvu sv. Lovre.

U dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi primio ih je požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravivši svakog pojedinog, zanimao se iz kojih župa dolaze. Podsjetio je ministrante kako svoju službu vrše u svetoj misi, gdje slavimo Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, Božje djelo ljubavi jače od smrti. Zahvalio im je što kod oltara služe svećeniku dok predvodi sveto slavlje u kojem Isus obnavlja svoju žrtvu ljubavi. Predstavio im je zgradu sjedišta Požeške biskupije koju Požežani nazivaju Kolegija, spomenuvši da su je izgradili isusovci koji su nakon oslobođenja Požege od Osmanlija bili voditelji obnove putem odgoja i obrazovanja, osnivanjem školskih ustanova, među kojima je požeška Gimnazija iz 1699. godine te Akademija sredinom 18. stoljeća. Prikazao je ministrantima povijest zgrade nakon ukinuća isusovaca, napose kad ju je ponovno od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i u nju 1835. smjestio Orfanotroij, odgojnu ustanovu za nadarenu a manje imućnu djecu, koju su dokinule komunističke vlasti 1946. godine. Rekao je da je Požeška biskupija na tom povijesnom tragu pored Katedrale u sklopu Doma pape Ivana Pavla II. otvorila Kolegij, u kojem borave mladići koji razmišljaju o svećeničkom pozivu, te pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi, kao i drugi mladići, istaknuvši da je ta ustanova otvorena i njima. Proveo ih je potom u Biskupijsku knjižnicu i Arhiv, upoznao ih s građom koja se u njima čuva. Biskup je zaželio ministrantima ugodan boravak u Požegi te na koncu zazvao na njih Božji blagoslov.

Nakon zajedničkog objeda u Kolegiju ministranti su imali sportska natjecanja u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, druge društvene igre i kvizove. Svoj susret u Požegi zaključili su večernjom svetom misom u požeškoj Katedrali. U narednim tjednima planirani su susreti ministranata, učenika sedmih i osmih razreda za ostala tri arhiđakonata: 9. ožujka 2019. za Posavski arhiđakonat, 23. ožujka za Slavonsko-podravski te 6. travnja za Zapadno-slavonski arhiđakonat.