Kanonska vizitacija župe Stari Gradac

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 5. ožujka župu sv. Petra Apostola u Starom Gradcu i tom prigodom obavio kanonsku vizitaciju župe. Program je započeo zazivom Duha Svetoga u župnoj crkvi gdje se biskup susreo s vjernicima. Župnik Boris Divković izrazio je radost zbog biskupova pohoda zaželjevši mu dobrodošlicu. Podsjetio je na 2000. godinu kada je biskup, u prvim godinama nakon uspostave Požeške biskupije, pohodio starogradačku župu zadržavši se cijeli dan u susretima s vjernicima. Zahvalio mu je na njegovu služenju i brizi za spomenutu župu te se prisjetio i svojih prethodnika na župničkoj službi, osobito preminuloga Slavka Patrle, koji je vjerno vršio svećeničko poslanje, a plodovi njegova pastoralnog djelovanja su itekako vidljivi.

Biskup je na temelju naviještenog ulomka iz Lukina evanđelja o Isusovu dolasku u Lazarovu kuću gdje su ga ugostile Marta i Marija spomenuo kako su prijateljski susreti ljepota ljudskog postojanja, a da u tom smislu sasvim posebno značenje ima naš susret sa živim uskrslim Isusom Kristom u njegovoj riječi i euharistiji. Posvijestio im je veličinu i neponovljivost svakoga od njih kao Božjeg stvorenja, za koje je Bog dao Sina svoga koji je ljubavlju na križu pobijedio smrt, ustvrdivši da je to prvenstvena činjenica po kojoj je Hrvatska lijepa zemlja i zbog čega nije istina da da se u njoj ništa ne može niti isplati. koju im je darovao Bog, a koja se svakodnevno otkriva kada se u molitvi i sakramentima povezujemo s Bogom. Potaknuo ih je da u suradnji sa svojim župnikom, u molitvi i sakramentima povezani s Bogom svjedoče ljepotu pripadnosti Katoličkoj Crkvi u svojoj Požeškoj biskupiji.

Potom se biskup uputio u filijalu Starogradački Marof gdje ga je u kapeli Kraljice sv. Krunice dočekala skupina vjernika, izrazivši svoju radost zbog njegova pohoda. Župnik je biskupu predstavio spomenutu filijalu, rekavši kako u selu živi nešto manje od dvije stotine vjernika, ali vrlo su aktivnih u crkvenom životu što očituju i svojim sudjelovanjem svake nedjelje na svetoj misi, pobožnostima i njegovanju crkvenog pjevanja. Biskup im je zahvalio za vjernost Isusu Kristu  te da svoju oduševljenost za njega prenose napose obiteljima, mladima i djeci. Kazao je da se vjernost Isusu Kristu očituje i u služenju bližnjemu, osobito siromašnom, bolesnom, starom i osamljenom te ih je potaknuo da nikoga od njih ne zaborave ili prepuste osami. Nakon razgovora s vjernicima o njihovu životu, biskup se s njima pomolio i zazvao na njih Božji blagoslov.

Uputio se zatim u Rogovac, gdje je posjetio staricu Rozu Košćak i Anđelu Mihoković, koje su mu prikazale svoju životnu sudbinu označenu mnogim teškoćama i posvjedočile da su snagu  nalazile u svakodnevnoj molitvi i nedjeljnoj svetoj misi. Biskup im je povjerio da mole i prikazuju svoje žrtve za Crkvu, osobito za Požešku biskupiju i njezine svećenike te im je uručio dar. Potom je put biskupa doveo u Lozan, gdje su ga u kapeli sv. Florijana dočekali vjernici. I ovdje je župnik predstavio filijalu svoje župe, rekavši kako ona broji oko tri stotine i pedeset vjernika koji su privrženi Crkvi i aktivni u životu župe te u prostranoj i lijepoj crkvi, uz svetu misu održavaju i pučke pobožnosti te njeguju crkveno pjevanje. Biskup je zahvalio zvonarici i sakristanki Ruži Kupčak i njezinim suradnicima za sve što čine kako bi kapela sv. Florijana bila uredna i čista, a vjernicima na njihovoj povezanosti i slozi. U razgovoru s nazočnima biskup se zanimao za obiteljske situacije, odnos i suradnju sa župnikom te ih potaknuo da aktivno sudjeluju u izgrađivanju župne zajednice, svjedočeći svoju opredijeljenost za Isusa Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi.

U Lozanu biskup je posjetio i invalida Darka Gjukića koji ga je s osobitom radošću primio u svojem obiteljskom domu. Prisjetivši se radosnoga susreta od prije devetnaest godina kada ga je biskup također pohodio, Darko je ispričao kako je kroz minule godine, prihvaćajući svoju invalidnost i upućenost na svakodnevnu pomoć supruge, nastojao jačati svoj duh molitvom. Biskup ga je ohrabrio rekavši kako je važno da nije postao duhovni invalid,  nego u snažnoj povezanosti s Isusom Kristom strpljivo podnosi svoj životni križ.

Slijedio je potom u župnom domu susret sa članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća, koje je biskup podsjetio na poslanje koje imaju, te im je zahvalio za njihovo služenje i suradnju sa župnikom. Kanonska vizitacija završena je pregledom župnih knjiga, čime je upotpunjeno ono što je prethodnih dana učinio biskupijski ekonom Robert Mokri utvrđivanjem upravljanja župnim vremenitim dobrima.