Biskup na kanonskom pohodu župi Špišić Bukovica

U četvrtak, 7. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića pohodio je župu sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici prigodom kanonske vizitacije. Program je započeo u župnoj crkvi, gdje je biskupa pozdravio župnik fra Silvio Šćepanović, izrazivši radost zbog njegova boravka u župi, predstavivši život i djelovanje Župe. Nakon molitve i evanđeoskog navještaja o Isusovu pohodu prijatelju Lazaru i njegovim sestrama Marti i Mariji, biskup je uputio nazočnim vjernicima svoju riječ, istaknuvši kako sv. Luka ne spominje ime mjesta u kojem se nalazi Isusov prijatelj, te da slobodno možemo reći kako je to mjesto Špišić Bukovica kamo je Gospodin stigao kad je  osnovana župa te je služenjem Crkve po naviještanju Božje Riječi i slavljenju svetih sakramenata on trajno prisutan među onima koji mu vjeruju i koji ga vole. Biskup je još pripomenuo kako Crkva nije ljudska organizacija ili udruga, nego prisutan živi uskrsli Isus Krist koji snagom svoga Duha  vjernike povezuje u jedno, tvoreći od njih svoje tijelo, ispunja ih svojom ljubavlju s križa kojom je pobijedio zlo i smrt, osposobljujući ih da nadvladaju sve ljudske podjele i stanja uzrokovana ljudskom sebičnošću. Pozvao je vjernike da u tom duhu izgrađuju svoje župno zajedništvo i pripadnost Isusovoj Crkvi u svojoj Požeškoj biskupiji. U razgovoru s nazočnima biskup je dotaknu nekoliko važnih pitanja za župni život.

Potom se uputio u Osnovnu školu  Augusta Cesarca, gdje ga je u sportskoj dvorani dočekala i pozdravila ravnateljica Marijana Novak Stanić zajedno s djelatnicima i učenicima. Predstavila je matičnu školu koja broji nešto više od dvije stotine učenika te oko šezdesetak nastavnog i drugog osoblja. Potom je dječji zbor uz glazbenu pratnju izveo pjesmu,  jedna učenica je interpretirala Hvalospjev ljubavi sv. Pavla Apostola a na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu Krist na žalu. Biskup je rekao kako ga posebno vesele susreti s djecom i mladim ljudima u odgojno-obrazovnim ustanovama, jer se tu događa njihov duhovni rast kojem poseban doprinos daje vjeronauk kao jedan od ravnopravnih predmeta u kojem oni otkrivaju tko je čovjek po Božjem naumu, svoje dostojanstvo i smisao života. Zahvalio je djelatnicima škole za njihovo požrtvovno služenje mladim naraštajima i našoj hrvatskoj budućnosti.

Zatim se biskup uputio u sjedište Općine Špišić Bukovica, gdje se susreo sa zamjenicom načelnika Sanelom Djak i pročelnikom Tihomirom Majstorovićem, dok se s načelnikom Općine susreo prije dva dana u Turnašici, čija filijala Vukosavljevica pripada ovoj Općini. Oni su mu predstavili zemljopisni opseg Općine, planove razvoja te suradnju sa župama koje joj pripadaju. Biskup je zahvalio za sve ono što Općina nastoji činiti u prilog svojih građana vjernika s jasnim razlikovanjem poslanja Crkve od djelovanja društveno-političkih institucija. Potom je u župnoj kući uslijedio susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Biskup im je protumačio značenje vijeća kao župnikovih savjetodavnih tijela, te se osvrnuo na njihovo dosadašnje djelovanje koje je u određenim prigodama bilo protivno crkvenim propisima i njihovoj svrsi. Osobito se zauzeo da vijećnici jedni druge dobrohotno prihvaćaju i poštuju, isključujući svaku podjelu i negativni pristup jednih prema drugima. Potaknuo ih je da u poniznosti prihvate jedni druge, nastojeći zajednički ostvarivati poslanje koje im je povjereno.

Biskup se potom uputio u filijalu Korija gdje ga je u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije dočekala skupina vjernika. U susretu s njima biskup se zanimao za crkveni život u Koriji, a vjernici su mu predstavili različite pastoralne aktivnosti, od pobožnosti koje se tamo održavaju, do pjevanja i zauzetost u održavanju urednom crkve i crkvenog prostora. Zahvaljujući im za sve što čine u suradnji sa župnikom, biskup ih je potaknuo da ostanu vjerni Bogu, njeguju duhovni život i ostvaruju svoje kršćansko poslanje u svome mjestu.

Uslijedio je posjet Novom Antunovcu gdje je župnik Šćepanović biskupu predstavio izgradnju kapelice u čast sv. Antunu Padovanskom koji bi trebala biti završena do idućeg ljeta. Pri koncu vizitacije uslijedio je pregled župnih knjiga. Stanje župnih vremenitih dobara i pravilnost njihova upravljanja provjerio je prethodnih dana Robert Mokri, ekonom Požeške biskupije.