Kanonska vizitacija u župi Cabuna

U poslijepodnevnim satima, 7. ožujka, požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića pohodio je župu Kraljice sv. Krunice u Cabuni i obavio kanonsku vizitaciju. Program je započeo u župnoj crkvi, gdje je biskupa pozdravio župnik Valent Furjan, prikazavši mu stanje cabunske župe. Biskup je zahvalio na izrazima dobrodošlice, istaknuvši kako cabunska župna zajednica, premda brojčano malena, može biti velika po onome što vjernici nastoje ostvarivati u svom srcu slušanjem Božje riječi i slavljenjem euharistije te životom u skladu sa svojim krsnim poslanjem. Pozvao je nazočne neka ne dopuste da ih bilo što odvoji od Isusa Krista ili udalji od Crkve, te trajno ostanu opredijeljeni za vrijednosti koje daju smisao njihovu životu. U razgovoru s vjernicima biskup se zanimao za okolnosti u kojima se živi u Cabuni, te je pohvalio suradnju vjernika sa župnikom i uspjehe koje tim putem postižu.
Nakon pregleda stanja crkve i sakristije, u župnom domu uslijedio je susret s članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća u kojem je među ostalim raspravljeno pitanje nutarnje obnove župne crkve a napose župnog doma koji je u problematičnom stanju te valja napraviti stručnu procjenu može li se on obnoviti ili je potrebno razmišljati o gradnji nove kuće. Biskup im je zahvalio za zauzetost koju iskazuju s obzirom na povjereno im poslanje. Zatim je posjetio kapelu sv. Petra i Pavla u Jugovu Polju gdje su ga dočekali vjernici koji svake nedjelje u značajnom broju sudjeluju ovdje na svetoj misi. Župnik je predstavio vjerski život u Jugovu Polju a biskup je potaknuo sudionike susreta na obnovu vjernosti Isusu Kristu tijekom korizme koja je započela. Posebno se zadržao u razgovoru s nazočnom djecom, izrazivši potporu obiteljima koje se opredjeljuju za život. U znak dobrodošlice biskupu, vjernici su ispred kapele priredili okrjepu te su se svi zadržali u slobodnom razgovoru.
Biskup se zatim svratio na groblje Trnave Cabunske i pohodio grob vlč. Ivana Marasa, rodom iz Trnave i župnika cabunske župe, koji je preminuo 2004. Razgledao je zatim mjesnu kapelu sv. Križa koja je u dobrom stanju, ali je upoznat s iseljavanjem iz Trnave, te ima sve manje onih kojima bi kapela služila. Uputili su se potom k starici Kati u Cabuni koja je duži niz godina prikovana za bolesničku postelju, ali je s velikom vedrinom duha ispričala biskupu svoju životnu povijest. Pokazala mu je više svetačkih slika i skulptura pokraj svoje bolesničke postelje, rekavši kako u društvu svetaca nikad nije sama, a kad joj je teško tada uzme krunicu u ruke i moli na razne nakane. Preporučivši joj u molitve Požešku biskupiju, njezine svećenike i svoje biskupsko služenje, biskup joj je zahvalio za dragocjeni doprinos koji baka Kata daje životu Crkve svojim molitvama i trpljenjem te joj je uručio dar za njezine potrebe.
Posjetio je zatim i bolesnicu Mariju u Cabuni koja desetak godina leži u bolesničkoj postelji, i koja se obradovala susretu s biskupom, upoznavši ga s plemenitošću svojih ukućana, koji joj svakodnevno služe. Podsjetila je na svoja nastojanja oko toga da svoj trojici sinova izgradi kuću, a pri tom surađivala i sa župnikom Marasom, pomažući mu u obnovi župne crkve. Prisjetila se kako je u svom domu ugostila prvi susret svećenika Virovitičkog dekanata nakon utemeljenja Požeške biskupije, na kojem je bio i biskup Antun. Gospođa Marija je biskupu pokazala fotografiju sa spomenutog susreta koju brižljivo čuva. Zaželjevši joj puno duhovne snage u nošenju životnog križa, biskup joj je udijeli blagoslov. Povratkom u župnu kuću uslijedio je pregled župnih knjiga te razgovor o određenim pastoralnim pitanjima i župnikove osobne naravi. Provjeru upravljanja župnim vremenitim dobrima obavio je prethodnih dana Robert Mokri, ekonom Požeške biskupije.