Ministranti Posavskog arhiđakonata u požeškom Kolegiju

U nizu korizmenih susreta ministranata u požeškom Kolegiju u subotu, 9. ožujka u Kolegiju su se okupili ministranti, učenici sedmih i osmih razreda iz župa Posavskog arhiđakonata – Župe sv. Emerika, Oriovac; Župe Blažene Djevice Marije, Nova Kapela; Župe Marije Kraljice i sv. Jurja, Davor i Župe Krista Kralja, Rešetari. Program susreta koji se odvijao pod vodstvom Marijana Pavelića, prefekta Kolegija i biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja, imao je za cilj raznim duhovnim, poučnim i zabavnim sadržajima približiti im ljepotu duhovnog poziva, povezati ih međusobno druženjem i igrama, te ih upoznati s Kolegijom i ustanovama u njegovoj neposrednoj blizini među kojima je Katedrala, crkva sv. Lovre i Katolička gimnazija.

U Katedrali ministrante je pozdravio požeški biskup Antun Škvorčević. Podsjetio ih je kako dok služe oltaru i svećeniku u predvođenju slavlja svete mise, spomena Isusove muke, smrti i uskrsnuća imaju privilegirano mjesto među vjernicima, te im je zahvalio za ministriranje u svojim župama. Rekao je da je upravo ta služba pomogla mnogima da otkriju kako su pozvani slijediti Isusa Krista u svećeničkom zvanju. Kazao je da je Kolegij u Požegi osnovan zato da bi pomogao mladim ljudima provjeriti put na koji ih Bog poziva, istaknuvši da su njegova vrata i njima otvorena. Protumačio im je značenje crkve sv. Terezije Avilske koja je utemeljenjem Požeške biskupije uzdignuta na čast Katedrale, protumačivši im ukratko njezino značenje i kulturno-umjetničke vrijednosti. Biskup je na koncu zazvao na njih Božji blagoslov i zaželio ugodan boravak u Požegi.

Ministranti su potom nastavili svoj program u kojem su pod vodstvom učenika Kolegija upoznali znamenitosti Grada te nakon zajedničkog objeda imali sportska natjecanja, različite društvene igre i kvizove. Svoj susret u Požegi zaključili su večernjom svetom misom u požeškoj Katedrali.