Biskup na kanonskoj vizitaciji u Lukaču

Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića obavio je 11. ožujka kanonsku vizitaciju Župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču. Program je započeo molitvom u župnoj crkvi gdje je izraze dobrodošlice uputio župnik Mario Mesić. Predstavivši župnu zajednicu koja broji nešto više od 3500 župljana u dvanaest sela, župnik Mesić je spomenuo kako se kanonska vizitacija župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču događa u 258 obljetnici utemeljenja župe i 248 obljetnici izgradnje župne crkve. Zahvalio je biskupu na njegovoj pastirskoj brizi, a župljani su mu uručili cvijeće i dar.
Zahvaljujući na riječima pozdrava, biskup je spomenuo kako je u svojim pohodima spomenutoj župi često s okupljenom zajednicom slavio svetu misu, te je protumačio kako je kanonska vizitacija radni pohod župi u kojem, sukladno crkvenim propisima, pobliže upoznaje život župne zajednice u svim njezinim sastavnicama, pri čemu su osobito dragocjeni susreti s vjernicima. Potom je župnik Mesić navijestio evanđeoski ulomak iz Lukina evanđelja o Isusovu boravku u kući Marije i Marte, gdje je pohvalio Mariju koja je izabrala najbolji dio, jer je stavila Isusa i njegovu riječ u središte susreta s njime. Biskup je istaknuo kako su u Lukaču od 1771. kada je osnovana župa brojni vjernici stavljali Isusa Krista u središte svoga života, slušali njegovu riječ, po njoj živjeli, jačajući se euharistijskim kruhom. Pozvao je vjernike da provjere što su ili koga su oni stavili na prvo mjesto u svom životu, i potaknuo da im Isus Krist bude prvi i najvažniji, kako bi u njem živjeli svoje puno dostojanstvo i kročili prema cilju i smislu svoga života u njegoovj pobjedi nad smrću.
Nakon molitve u crkvi uslijedio je pregled župnih knjiga. Potom se biskup uputio u filijalu Turanovac, gdje se u kapeli Gospe Snježne susreo s vjernicima i djecom iz obližnje područne škole te ih je ohrabrio da ustraju u nastojanju oko života po vjeri i zajedništu u svojoj župi. Uslijedio je pohod Dugom Selu Lukačkom i susret s tamošnjim vjernicima u kapeli Presvetog Trojstva. Biskup se prisjetio radosnoga događaja kad je prije dvadeset godina blagoslovio ovu novoizgrađenu kapelu u kojem su sudjelovali brojni vjernici predvođeni svojim tadašnjim župnikom Ivanom Sakačem. Podsjetio ih je i na preminuloga svećenika Slavka Patrlu koji je rodom iz spomenutoga mjesta te ih pozvao na molitvu za njegovu plemenitu dušu.
Uputio se zatim u Bačevac u kapelu sv. Ane i susreo se s vjernom zajednicom koja ga je radosno dočekala te u susretu i razgovoru s biskupom zahvalila za njegovo pastirsko služenje i pohod. Biskup se zanimao za njihovu životnu situaciju, prisjetivši se svećenika, domaćeg sina, preminuloga Alojzija Kukeca koji je bio osobito zauzet u izgradnji i uređenju kapele u svome rodnom mjestu, preporučivši njegovu dušu u njihove molitve. Po povratku u Lukač biskup se u župnoj dvorani susreo s članovima Župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća, protumačio im njihovu ulogu u župnom životu u skladu s crkvenim propisima te im zahvalio na suradnji sa župnikom. Nekoliko dana ranije biskupijski ekonom Robert Mokri posjetio je Župu i pregledao njezino materijalno stanje i crkvene objekte.