Kanonska vizitacija župe sv. Roka u Virovitici

Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića bio je 13. ožujka na kanonskoj vizitaciji župe sv. Roka u Virovitici. U župnoj crkvi pozdravio ga je župnik fra Rozo Brkić, predstavio Župu, istaknuvši njezine specifičnosti. Biskup je predvodio molitvu te nakon toga nazočnim vjernicima protumačio smisao kanonske vizitacije, i u razgovoru se zanimao za život župne zajednice. Dotaknuli su više pitanja pastoralne naravi, među ostalim i mogućnost upisa većeg broja djece u virovitičku Katoličku osnovnu školu. Potaknuo je vjernike da se ne svrstaju među one koji negativno pristupaju stanju u Hrvatskoj, nego da vjerni Bogu svjedoče optimizam utemeljen na predanosti svoga života Isusu Kristu.
Biskup se potom uputio u filijalu Bušetina te je najprije posjetio Osnovnu školu gdje su ga dočekali učenici s učiteljima. U kratkom scenskom programu učenici su biskupa upoznali s poviješću svoga mjesta, poprativši to pjesmom i molitvom. Zahvalio im je što vole Isusa i što su izvedenim programom posvjedočili da su mu prijatelji. Razgledao je školske prostore s izložbom predmeta bušetinske etnološke baštine. Uputio se zatim u crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u središtu mjesta gdje ga je dočekala skupina vjernika i članovi tamošnjeg kulturno-umjetničkog društva odjeveni u narodne nošnje, koji su otpjevali nekoliko bušetinskih marijanskih pjesama. Fra Grgur Blažević, kojemu je povjerena pastoralna skrb za Bušetinu, predstavio je zajednicu vjernika i pastoralne programe koji se ovdje odvijaju. Nakon molitve biskup je istaknuo kako ga je u različitim pohodima Bušetini, osobito prigodom proslave „Srpnice“ uvijek posebno dirnula marijanska duhovnost toga mjesta, utkana u identitet i tradiciju njegovih ljudi. Zahvalio im je za njegovanje te duhovnosti kao i molitveni život koji se ostvaruje u različitim skupinama, pripomenuvši kako on ne smije završiti u podjelama te da je župnikova dužnost nastojati oko jedinstva zajednice. Pohvalio je mlade bračne drugove što se opredjeljuju za život te Bušetina ima i u školi i u crkvi značajan broj djece. Potaknuo je nazočne da tijekom korizme nastoje pročistiti svoj život od onoga što ih udaljuje od Boga i međusobno dijeli. Biskup se potom uputio u filijalu Okrugljača te se susreo s vjernicima u kapeli Gospe Lurdske. U popodnevnom dijelu pohodio je ustanovu za osobe s poteškoćama u razvoju gdje mu je ravnateljica Margarita Kovačević sa svojim suradnicima predstavila rad s tridesetak osoba s područja Virovitičko-podravske županije koje imaju poteškoće u razvoju. Spomenula je kako djelatnici u individualnom pristupu korisnicima, od kojih su većina djeca, nastoje pomoći u njihovoj socijalizaciji i prevladavanju poteškoća. Djeca su potom izvela kratak scensko-glazbeni program, s kojima se biskup zadržao u razgovoru i na kraju izrazio posebnu zahvalnost djelatnicima za požrtvovnost kojom služe ljudima s posebnim potrebama.
Uslijedio je pohod obiteljskom domu „Marija“ koji skrbi za dvadesetak starijih osoba te je biskup s vlasnicima razgledao domske prostore, susreo se s korisnicima u dnevnom boravku, s njima razgovarao i zajedno se pomolio, te na koncu zahvalio djelatnicima na njihovu služenju starijim osobama. Vrativši se u samostan, biskup se susreo s članovima Župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća. Protumačio im je njihovu ulogu u životu župne zajednice sukladno crkvenim propisima te im zahvalio na suradnji sa svojim svećenicima i za sve što čine u životu Župe. Pri koncu vizitacije biskup je pregledao župne knjige, osvrnuvši se na funkcioniranje upravljanja župnim vremenitim dobrima nakon potpisivanja Konvencije između Biskupije i Provincije prošle godine, o čemu ga je izvijestio biskupijski ekonom Robert Mokri, koji je minulih dana s tom svrhom posjetio Župu.