Kanonska vizitacija župe bl. Alojzija Stepinca u Virovitici

U poslijepodnevnim satima, 14. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića obavio je kanonsku vizitaciju Župe bl. Alojzija Stepinca u Virovitici. Nakon pohoda župnoj crkvi i molitve u pratnji župnika Josipa Homjaka razgledao je župnu kuću u gradnji, zanimajući se za njezino daljnje uređenje. Zatim se uputio u obližnju Osnovnu školu, gdje su ga dočekala djeca nižih razreda, pripremivši kratki program, a biskup ih je u razgovoru potaknuo da marljivošću i međusobnim odnosom plemenitosti i dobrote budu veliki hrvatski ljudi. U neposrednosti i otvorenosti djeca su biskupu postavljala brojna pitanja, zanimajući se za njegovu biskupsku službu. Nakon toga biskup se uputio u Umirovljenički dom „Rengel“, gdje ga je dočekalo dvadesetak korisnika, djelatnici i vlasnici. U zajedničkoj molitvi i razgovoru koji je uslijedio korisnici su zahvalili biskupu na pohodu, istaknuli zadovoljstvo sa smještajem i vodstvom Doma. Biskup se potom uputio u mjesto Sveti Đurađ te se u kapeli sv. Jurja susreo s vjernicima. Osobito ponosni na svoje mjesto i kapelu koja je jedna od zavjetnih kapela grada Virovitice, vjernici su biskupu kratko predstavili njezinu povijest i zauzetost u njezinoj obnovi i održavanju. Nakon zajedničke molitve biskup se uputio u kapelu sv. Nikole Tavelića u Podgorju, susreo se s vjernicima te razgovarao s njima o nastojanju da što dublje žive po vjeri i izgrađuju zajedništvo svoje mlade Župe. Posjetio je zatim Zvonka Horvata u Podgorju, mladog čovjeka koji je prije dvije godine stradao u nesreći s kombajnom, ostavši bez obje noge i jedne ruke. Ohrabrio ga je da unatoč nesreći nikada ne izgubi svoje ljudsko dostojanstvo, a Zvonko mu je posvjedočio da s ljubavlju i brigom svoje supruge i roditelja te svojim trudom i radom u automehaničarskoj radionici nastoji nositi svoju invalidnost. Zahvalio je biskupu na njegovu pohodu i na riječima ohrabrenja koje mu puno znače. Biskup se zatim uputio obitelji Zdeslava i Marijane Menćik koja ima šestero djece, od kojih je jedno biskup krstio prije nekoliko godina. Zanimao se za njihovu životnu situaciju i probleme s kojima se svakodnevno susreću. Roditelji su mu posvjedočili da su djeca njihovo najveće blago te su najsretniji kada su svi zajedno na okupu, među njima i jedna sestra koja se nalazi u Irskoj. Zahvalili su biskupu na podršci i pomoći, osobito na ohrabrenjima u različitim prigodama, napose na proslavi Velike Gospe u Voćinu, kada rado hodočaste zajedno s drugim obiteljima s brojnom djecom.
Središnji dio kanonskog pohoda bila je večernja sveta misa koju je biskup predvodio u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca. Nakon župnikova pozdrava, uvodeći u misno slavlje, biskup je zahvalio na srdačnosti koju su mu jvernici očitovali u pojedinim mjestima koja je pohodio tijekom kanonske vizitacije i svjedočanstvu vjernosti Isusu Kristu u zajedništvu njihove mlade Župe. U homiliji biskup je spomenuo kako nas mediji uvjeravaju da se u Hrvatskoj loše živi, polazeći redovito od materijalnog stanja. No, istaknuo je da je čovjek više od jela i odijela, te se najbitnije u njegovu životu ostvaruje u srcu. Spomenuo je kako kraljica Estera, o kojoj govori naviješteno prvo čitanje iz Knjige o Esteri, osjeća svu težinu stanja u kojem se nalazi ona i njezin narod. No, ona svoju vlastitu situaciju i stanje svoga židovskog naroda promišlja u odnosu prema Boga. Svoju ljudsku nemoć i osamu povjerava Bogu, prisjećajući se divnih Božjih djela koja su se ostvarila u židovskoj povijesti. Biskup je istaknuo kako je najveća nemoć ljudskoga života ostati sam, bez Boga. Podsjetio je kako se čovjek pojavljuje na ovome svijetu po drugome te da se budi na neponovljivost svoje osobe po drugome, da konačnu puninu može postići samo po Drugome i da nam je Bog u Isusu Kristu postao suputnikom te mi ne ostajemo sami niti u smrti. Podsjetio je kako nas on spasava kao pojedince, ali ugrađene u zajedništvo Božjeg naroda, istaknuvši važnost pripadnosti Crkvi u njihovoj Župi. Još je kazao kako je po služenju Crkve hrvatski čovjek tijekom trinaest naših stoljeća bio sjedinjen s Isusom Kristom i njegovim patnjama na križu u svijesti da Bog kroz patnju i trpljenje izvodi svoj veliki naum čovjekova preporođenja i ostvarenja Božjeg kraljevstva. Povjerio je vjernike zagovoru bl. Alojzija Stepinca, kako bi poput njega, u svim životnim teškoćama odvažno svjedočili nadu i pouzdanje u Isusa Krista.
Pri koncu misnoga slavlja biskup je zahvalio župniku Josipu Homjaku što u neredovitim okolnostima i bez župnoga doma nastoji činiti za dobro vjerničkih duša, promičući suradnju na svim razinama župnog života. Zahvalio je i svima koji su mu tijekom kanonske vizitacije iskazali pažnju na različite načine, među ostalim i darovima. Nakon svete mise biskup se susreo s članovima Župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća i pregledao je župne knjige. U danima koji su prethodili kanonskoj vizitaciji biskupijski ekonom Robert Mokri provjerio je stanje crkvenih objekata i župnu blagajnu.