Kanonska vizitacija župe sv. Leopolda Mandića u Virovitici

U četvrtak, 14. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića kanonski je pohodio župu sv. Leopolda Mandića u Virovitici. Program je započeo molitvom u župnoj crkvi gdje je biskupa u ime zajednice vjernika pozdravila župna pastoralna vijećnica Željka Grahovac. Izraze dobrodošlice uputio je župnik i dekan Ivica Šoh, izrazivši radost zbog biskupova boravka u mladoj župi sv. Leopolda, kako bi je napose po susretima s vjernicima bolje upoznao. Pozdrav su mu uputili i mladi te uručili cvijeće i dar. Nakon što je župnik navijestio odlomak iz Lukina evanđelja o Isusovu dolasku prijatelju Lazaru i sestrama Marti i Mariji, biskup je u kratkom govoru istaknuo kako spomenuti evanđeoski događaj ima određene dimenzije koje nadilaze povijesne. Isusov dolazak među prijatelje, nastavio je biskup, na neki način se ostvaruje i danas u ovoj župnoj zajednici po krštenima u Isusovo ime, koji druguju s njime u molitvi i svetim sakramentima, napose euharistiji. Potaknuo je nazočne vjernike da ostanu vjerni Isusovi prijatelji jer je on pobjednik nad smrću te s njime mogu stići da vječnog zajedništva s Bogom za kojim čeznu. Zahvalio im je na suradnji sa župnikom kao i na svemu što čine kako bi župna zajednica sv. Leopolda Mandića bila živi dio Božjeg naroda Požeške biskupije.
Uslijedio je potom susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća u prostorima župnoga doma, gdje ih je biskup podsjetio na njihovu ulogu u skladu s crkvenim propisima. Zahvalio im je na njihovoj zauzetosti te ih potaknuo da i dalje nastoje oko izgradnje župne zajednice. Biskup se potom uputio u filijalnu kapelu sv. Ivana Krstitelja u Čemernici te se ondje zadržao u molitvi i razgovoru s vjernicima. Uslijedio je pohod područnoj Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Rezovcu, gdje su biskupa dočekala djeca i djelatnici škole. Djeca su izvela kratki glazbeno-scenski program, a potom u razgovoru postavljala brojna pitanja na koja je biskup rado odgovarao. Zatim se biskup uputio u filijalnu kapelu sv. Ane u Rezovcu, gdje je sa tamošnjim vjernicima zajednički molio te se u razgovoru s njima zanimao za njihove životne situacije i pastoralne programe koji se odvijaju u njihovoj kapeli.
U okviru kanonskoga pohoda biskup se u Gradskom poglavarstvu susreo i s virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim najbližim suradnicima. Razgovarali su o različitim pitanjima gospodarskog i kulturnog života grada Virovitice, osobito o djelovanju katoličkih škola Požeške biskupije u Virovitici te o mogućnostima bolje suradnje na području odgoja i izobrazbe mladih ljudi. Gradonačelnik Kirin je biskupu predstavio različite projekte po kojima grad Virovitica želi ostvariti napredak, istaknuvši obnovu dvorca Pejačević koja se privodi kraju kao i poboljšanje infrastrukture Grada. Biskup je gradonačelniku i njegovim suradnicima zahvalio na svemu što čine kako bi Virovitica napredovala na svim razinama.
Pri koncu vizitacije biskup je u župnom domu pregledao župne knjige, osvrnuvši se na pohod biskupijskog ekonoma Roberta Mokrog koji je u danima prije kanonske vizitacije provjerio materijalno poslovanje župe i stanje crkvenih objekata.