Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

U okviru programa trajne duhovne formacije u Požegi je, u organizaciji Katehetskog ureda, u subotu, 16. ožujka održana korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je o. Jakov Kuharić, karmelićanin iz Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini. Program duhovne obnove započeo je u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je nakon molitvenog uvoda prisutne vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri pozdravio Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda te im predstavio voditelja duhovne obnove. U svom nagovoru o. Kuharić progovorio je o važnosti osobne molitve koja produbljuje odnos s Bogom što je osobito važna dimenzija za poslanje svakog vjeroučitelja i odgojiteljice u vjeri jer se osobni odnos s Bogom preljeva u svjedočanstvo vjere i daje autentičnost naviještaju koji su događa u prenošenje vjerskih istina i kršćanskog nauka. Ukazao je na određene oblike molitve prema primjeru karmelskih svetaca ističući osobito primjere sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa te njihova iskustva molitve koja ih je vodila u dubine vlastite duše te otkrivala im ljepotu zajedništva s Bogom.

Nakon nagovora o. Kuharića, predstojnik Kupčak je kratko progovorio o određenim pitanjima i poteškoćama vezanima uz odnos vjeroučitelja prema pojedinim sastavnicama njihovog poslanja u službi Crkve. Uslijedilo je zatim pokorničko bogoslužje i prigoda za svetu ispovijed u crkvi sv. Lovre te misno slavlje koje je predvodio predstojnik Kupčak. Uvodeći u sveto slavlje predstojnik je podsjetio kako je duhovna obnova važan događaj kada želimo zastati, provjeriti sebe i svoj odnos prema Bogu, prema svojim bližnjima i poslanju koje mi je Crkva povjerila. Pozvao je sve da dok započinju slavlje spomena Isusove muke, smrti i uskrsnuća, u iskrenosti svoga srca priznaju svoje grijehe i propuste te se otvore Božjoj milosnoj ljubavi koja ima moć našu ljudsku slabost preobraziti i iskoristiti je za dobro Crkve.

Nakon naviještenih svetih čitanja o. Kuharić je u homiliji progovorio o ženi grješnici iz Lukina evanđelja ističući njezinu goruću ljubav koja ju je, bez obzira na osude okoline, dovela do Isusa da mu na sebi svojstven način iskaže tu ljubav te upravo zbog toga od Isusa prima i oproštenje svojih grijeha. Kazao je zatim kako malo što čovjeka odjeljuje od Boga kao samodopadnost, oholost – jer, čovjek što je bliže Bogu sebe više smatra grešnikom. Podsjetio je na sv. Pavla koji u Poslanici Timoteju piše da je Isus Krist došao radi grješnika od kojih je on prvi kao i na sv. Franju koji je rekao da nema nikoga tko je potrebitiji spasenja i oproštenja Božjega od njega. Protumačio je zatim kako je pravi iskonski grijeh našeg vremena smatrati da nemamo grijeha ili da grijeha uopće nema. – „To je isto što i reći Bogu da nam nije potreban. Nasuprot tome, ponizna svijest o našoj grješnosti otvara nas njegovom milosrđu. Možemo reći, kako Bog jedva čeka da nekome bude potreban, da mu se dadne.“ Zdrava svijest o vlastitoj grješnosti i potreba da primimo oproštenje otvara nas Božjem milosrđu i u konačnici samome Bogu, zaključio je o. Kuharić.

Nakon popričesne molitve svi prisutni su se povjerili Božjoj snazi i milosti moleći vjeroučiteljsku molitvu. Predstojnik Kupčak zahvalio je o. Jakovu Kuhariću za spremnost kojom je prihvatio predvođenje duhovne obnove te izrazio uvjerenje kako su njegova promišljanja pomogla prisutnim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri da se obnove u vjernosti Bogu i poslanju koje su od Crkve primili. Zahvalio je potom svim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri za ljubav i požrtvovnost kojom vrše svoju službu trudeći se učiniti sve ono što je u njihovoj moći kako bi mladim ljudima približili istinu o Bogu i njima samima. Zaželio je svima blagoslovljen daljnji korizmeni hod te na sve zazvao Božji blagoslov.