Svečanost prigodom 10. obljetnice Katoličke osnovne škole u Požegi

Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2009. požeški biskup Antun Škvorčević potpisao je Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole u Požegi. Od tada se na spomenuti datum obilježava Dan škole, a svetoga Josipa štuje kao njezina zaštitnika. Ovogodišnji Dan škole bio je ujedno i spomen desete obljetnice osnutka i djelovanja Katoličke osnovne škole u Požegi.
Tom je prigodom, 19. ožujka u večernjim satima upriličen svečani program u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, na kojem je uz roditelje i djecu bio nazočan biskup Antun Škvorčević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačlenik Darko Puljašić te prvi i drugi ravnatelji Škole Ivica Žuljević i Želimir Žuljević. Za glazbeni dio programa pobrinula se Ljuba Šolić, koja je s velikim i malim zborom Katoličke osnovne škole i uz glazbenu pratnju Filipa Petrovića na početku programa izvela splet od sedam pjesama. Potom je uslijedio središnji dio programa, dramsko-scenski prikaz osnutka i desetogodišnjeg djelovanja Škole. Tekst prikaza pod nazivom Ad litteram napisala je učiteljica Anita Rašić koja je, uz pomoć profesorice Marijane Ćorluka, osmislila i scenografiju te uvježbala glumce. Zanimljivo je da su se među glumcima, osim sadašnjih učenika Katoličke osnovne škole u Požegi, našli i bivši učenici prve i druge generacije Škole, koji trenutno pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi. Radnja počinje idejom oca biskupa o osnutku Katoličke osnovne škole te imenovanjem Ivice Žuljevića za njezina prvog ravnatelja. Potom su gledatelji imali priliku pratiti razne zgode iz života Škole, od pronalaženja djelatnika i otvaranja Škole preko odgojno-obrazovnog procesa i načina na koji se on odvija, sve do promjene ravnatelja i najzanimljivijih detalja iz vremena njihova službovanja, prvo Želimira Žuljevića, a zatim Frane Barišića. Snažni dijelovi unutar predstave bili su i monolozi koji su predstavljali vrline sv. Josipa prema kojima se nastoje odgajati učenici Katoličke osnovne škole (tišina, molitva, domovina, hrabrost). Na kraju prikaza predstavljen je i novi logotip Škole, tri stupa na kojima ona počiva, a to je zajednica obitelji, škole i Crkve što čini snažan temelj za dugo trajanje Katoličke osnovne škole u Požegi.
Potom se prisutnima obratio ravnatelj Frano Barišić koji je najprije pozdravio osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića te mu zahvalio za sva nastojanja i sve dobro koje čini i kojima prati rad Katoličke osnovne škole. Potom je pozdravio svoje prethodnike Ivicu Žuljevića, prvoga ravnatelja Škole te Želimira Žuljevića, drugoga ravnatelja. Obojici je zahvalio na dobrim temeljima koje su mu ostavili, a na kojima počiva Škola. Zahvalio se zatim i gradonačelniku grada Požege Darku Puljašiću te požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za potporu koju pružaju u radu Škole i izvanškolskih aktivnosti. Pozdravio je i zahvalio svojim dojučerašnjim kolegama, djelatnicima Katoličke gimnazije na čelu s ravnateljem Ivicom Bedeničićem, za nesebičnu pomoć kako u ovom projektu, tako i u cjelokupnom radu Škole. Spomenuo se potom sv. Josipa – zaštitnika Škole te poželio da nam svima njegove vrline budu smjernice za rad i u svakodnevnom životu. Govor je završio čestitavši svima, a napose ocu biskupu 10. obljetnicu Katoličke osnovne škole u Požegi.
Na koncu se prisutnima obratio i sam osnivač Škole, požeški biskup Antun Škvorčević. Čestitao je učenicima na zanimljivo osmišljenom programu kojei izveli iz svoje perspektive, onako kako su doživjeli proteklih deset školskih godina. Podsjetio kako Požeška biskupija nema smisao u samoj sebi, nego je u službi čovjeka, te da je od njezina početka razmišljao sa suradnicima kako na najbolji način u demokratskim okolnostima na različitim razinama u evanđeoskom duhu preuzeti odgovornosti i djelovati za dobro ljudi. Kazao je kako je postupno nakon organiziranja biskupijskih struktura, najprije oblikovan projekt pomaganja siromašnima i starijima u čijem je središtu karitasova kuhinja, a potom je napravljen iskorak na odgojno-obrazovno područje s dodjelom stipendija studentima i učenicima, osnutkom Katoličke gimnazije u Požegi i Virovitici, Kolegija u Požegi za srednjoškolske učenike te konačno i Katoličkom osnovnu školom u Požegi. Istaknuo je kako je pri tom u roditeljima imao čvrste saveznike, te im je zahvalio na podršci i povjerenju što su svoju djecu povjerili jednoj novoj školi, koja nastoji oblikovati mladog čovjeka prema Isusovu modelu. Naglasio je da roditelji, njihova djeca i djelatnici Škole tvore jednu veliku obitelj zajedno s katoličkim školama Požeške biskupije u Virovitici i Novskoj. Na kraju se obratio djelatnicima na čelu s ravnateljem i poželio da u požeškoj Katoličkoj osnovnoj školi djeca rastu u znanju a napose u evanđoskom sustavu vrijednosti te postanu veliki hrvatski ljudi, zamolivši Božji blagoslov za sljedeće školsko desetljeće. Program je završio prigodnim domjenkom i druženjem u blagovaonici Katoličke osnovne škole u Požegi.