Pjevač Rafael Dropulić na tribini u Požegi

U požeškoj Dvorani sv. Terezije Avilske, 21. ožujka, održana je druga u nizu korizmenih Tribina četvrtkom na kojoj je gostovao hrvatski pjevač Rafael Dropulić (Rafo) s temom „Svjedočiti vjeru u svakodnevnom životu“. Nakon molitvenog početka Marijan Pavelić, vjeroučitelj u Katoličkoj gimnaziji koji je moderirao tribinom, pozdravio je prisutne među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević, te kratkim video-uratkom predstavio životni put pjevača Dropulića.

Potom su moderator Pavelić i pjevač Rafo kroz razgovor doticali određene teme koje su publici, među kojima je bio velik broj požeških srednjoškolaca i drugih mladih, približili Rafin životni put prije i poslije obraćenja, ističući presudan element vjere u njegovu životu koji ga je doveo do sadašnjeg trenutka. Tribina je bila prožeta snažnim svjedočanstvom osobne vjere i iskustva kojim je Rafo davao konkretne savjete prisutnima, napose mladima, kako bi smisleno oblikovali svoj životni put te bili sretni i zadovoljni ljudi. Osobito je ukazao na važnost redovitog sakramentalnog života kroz slavlje nedjeljne svete mise, ispovijed te osobni odnos s Bogom kroz svakodnevnu molitvu i čitanje Svetoga Pisma, koji je kako je rekao, formula životne ostvarenosti i unutarnjeg mira. Vjeroučitelj Pavelić je postavljajući pitanja Rafi dobio između ostalog odgovore i o tome je li on sam promišljao o svećeničkom pozivu, kako živi svoj bračni i obiteljski život te kako se nosi s određenim kušnjama u životnoj svakodnevici. Potom su i prisutni u Dvorani imali priliku postaviti pitanje gostu Tribine ili pak prokomentirati njegovo svjedočanstvo. Rafo je potom zaključio svoje svjedočanstvo u Požegi uputivši poruku prisutnima, osobito mladima ustvrdivši među ostalim kako su predivna Božja stvorenja koje Bog poznaje do najsitnijeg detalja, bez obzira na njihove grješnosti i manjkavosti neizrecivo ih ljubi i želi samo njihovu sreću. Pozvao ih je da otkriju koji plan Bog ima s njima jer je to jedini put njihove istinske životne sreće, zadovoljstva i unutarnjeg mira.

Potom se prisutnima obratio biskup Antun rekavši da je impresioniran Rafinom talentiranošću za Boga, te naglasio da je njegovo svjedočanstvo izazovno jer nam poručuje da je svatko od nas talentiran za Boga, samo je pitanje koliko ga mi tražimo. Ustvrdio je kako je Rafino iskustvo na tragu onoga što je sv. Augustin zaključio o svom traganju za Bogom: da zapravo nije on tražio Boga, nego je Bog tražio njega; i da nije on našao Boga, nego je Bog našao njega. Mi bez Boga ne znamo tko smo, ostajemo neostvareni poput torza. Stoga je Isusov poziv na obraćenje uvijek aktualan, napose u korizmi. Obratiti se znači u traženju Boga svoju pozornost usmjeriti na sebe, jer tražeći Boga zapravo pronalazimo sebe u istinskim odrednicama našeg postojanja, poručio je biskup. Podsjetio je na Isusove riječi da je na nebu veća radost zbog jednog obraćenog grješnika, nego zbog stotinu pravednika. Pozvao je nazočne da se u prosuđivanju aktualnog stanja u Hrvatskoj ne daju zarobiti onim negativnim što vide oko sebe, nego da se usredotoče na vlastitu nutrinu u nastojanju da budu bolji ljudi, i da i najmanjim svojim dobrim djelom doprinesu boljitku društva u kojem žive. Također im je poručio da pomake nabolje ne očekuju od drugih, već da budu svjesni kako su oni Božja šansa u ovom trenutku. Zahvalio je Rafi za njegovo svjedočanstvo, a svima nazočnima je poželio blagoslovljenu korizmu.