Korizmena duhovna obnova redovnica u Požegi

Korizmena duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije održana je u subotu, 23. ožujka u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi. Nakon molitve Trećeg časa, redovnice je pozdravio požeški biskup Antun Škvorčević izražavajući radost što će se one svojom duhovnom obnovom pridružiti duhovnom mozaiku koji se tijekom ove korizme slaže u našoj mjesnoj Crkvi. Zahvalio im je što nastoje ne biti ravnodušne prema samima sebi, jer kako nam svjedoči kratko biblijsko čitanje Trećeg časa, Bog nije biće ravnodušno prema nama, nego nas kori, odgaja i potiče na revnost i obraćenje. Kazao je da otvore vrata svoga srca Isusu koji kuca. Ustvrdio je kako ga oduševljava činjenica što se Bog nikad ne umara baviti se nama i očekivati od nas da se popravimo. Naglasio je da to nije samo pitanje moralne naravi, nego je i pitanje vjere. Kad sebe položimo u Božje ruke, omogućujemo mu da u nama ostvaruje najviše što je moguće. Time što nas poziva na obraćenje, biskup je ustvrdio, Bog nam poručuje kako on zna da možemo biti drugačiji. Istaknuo je da se sav naš život sastoji od početaka, treba ujutro svaki dan ustati, ponovno jesti, raditi, odmarati se i samo tako ostajemo na životu. Slično je u duhovnom pogledu, treba se stalno obraćati, uvijek iznova ispovijedati, ponovno započimati te tako ostajemo duhovno živi. Pozvao je sestre redovnice da ne prosuđuju jesu li drugi oko njih duhovno mrtvi, nego da se radije usredotoče na sebe same, te u svom srcu i savjesti otvore prostor Bogu za njegovo djelovanje, i na taj način svijet oko sebe učine boljim i ljepšim. Poželio im je da u ovoj duhovnoj obnovi očituju radost što ih je Bog pozvao u život, a još više što im je povjerio da u redovničkom životu budu znak one ljubavi koju je Isus Krist posvjedočio za nas do kraja, do u smrt.
Pozdravio je i zahvalio fra Darku Tepertu za predvođenje duhovne obnove, te kroz Božju metodu, koju otkrivamo u Svetom Pismu i u tradiciji Crkve, nastoji pronalaziti nove mogućnosti kako da suvremeni čovjek duhovno bude bolji i snažniji. Također je zahvalio fra Milanu Krišti za ono što kao biskupijski povjerenik za osobe posvećenog života nastoji činiti, kao i Robertu Kupčaku, voditelju Pastoralnog centra za njegov doprinos u organizaciji ove duhovne obnove, a svim sudionicama poželio je da sve ono što će u obnovljenom duhu ugraditi u požešku mjesnu Crkvu bude blagoslovljeno za njih i za sve njezine vjernike.
Potom je voditelj Tepert održao razmatranje na temu „Nek’ vam se čuje glas u visini“ (Iz 58, 4) kojim je, razlažući pojedine dijelove svetopisamskog teksta proroka Izaije, nastojao aktualizirati pitanje vjere i povjerenja Bogu s obzirom na život Bogu posvećene osobe. Kroz konkretna pitanja doticao se pojedinih sastavnica redovničkog života te na taj način zajedno s prisutnim redovnicama propitkivao osobni odnos s Bogom koji se živi oslonjen na strukturu samostanskog dnevnog reda prožetog molitvom i radom te uz smjernice konstitucija odnosno pravila pojedine redovničke družbe.
Po završetku razmatranja redovnice su se uputile u obližnju crkvu sv. Lovre gdje je fra Darko predvodio pokorničko bogoslužje, nakon kojeg su imale prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Slijedilo je potom zajedničko euharistijsko klanjanje kojim je završen program duhovne obnove.