Akademik Paar na korizmenoj tribini u Požegi

Treća korizmena Tribina četvrtkom u požeškoj Dvorani sv. Terezije Avilske održana je 28. ožujka, a na njoj je gostovao poznati hrvatski znanstvenik i fizičar akademik Vladimir Paar s temom „Otkri(va)ti Božju prisutnost u stvorenom svijetu“. Leonardo Đaković, profesor fizike i matematike u požeškoj Katoličkoj gimnaziji, moderator Tribine, uveo je prisutne u temu te ih ukratko upoznao s predavačevim životom.

Akademik Paar potom je brojnim nazočnim Požežanima, među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević, progovorio o mnogobrojnim znanstvenim otkrićima tijekom povijesti koji su učenjake priveli vjeri. Nizao je poznate znanstvenike zajedno s njihovim istraživanjima te rezultatima njihova rada koji su otkrivali čudesne zakonitosti u postojećoj stvarnosti koje svjedoče Boga na početku svega,  dotaknuvši se i same teorije stvaranja svemira odnosno svijeta. Osobito je pak u svom izlaganju istaknuo nekoliko znanstvenika koji su započeli svoj znanstveni rad kao uvjereni ateisti, a nakon znanstvenih otkrića postajali duboko religiozni ljudi. Akademik Paar dotaknuo se istraživanja genoma ili čovjekove životne šifre, čime se osobno dugi niz godina bavi, objašnjavajući prisutnima u Dvorani veličanstveni način funkcioniranja ljudskog organizma u njegovim najsitnijim stanicama koji čovjek jako teško može i pojmiti, a pogotovo ne svojim razum i znanošću obujmiti. Naposljetku izrazio je želju da sve ono o čemu je govorio prisutnima barem malo pomogne u shvaćanju i razumijevanju kompleksnosti stvorenog svijeta i čovjeka o čemu i znanost i vjera komplementarno govore. Potom se otvorila rasprava uz mogućnost postavljanja pitanja akademiku Paaru.

Na koncu se prisutnima obratio biskup Antun Škvorčević koji je, potaknut raspravom o različitim tumačenjima biblijskih izvještaja o stvaranju svijeta i čovjeka, ustvrdio kako nam Sveto pismo objavljuje istinu da je Bog stvorio svijet, ali ne kako ga je stvorio. Kazao je da je nedavno  bio na vizitaciji župa Virovitičkog dekanata te je među ostalim pohađao i škole u kojima je znao učenike zapitati je li u njihovoj školi 2 plus 2 još uvijek 5, na što su oni gromoglasno odgovarali – ne 5, nego 4. Na pitanje zašto 4 a ne 5, zašto vodu tvori H2O a ne nešto drugo, zašto određeni tonovi izražavaju sklad a drugi ne, zaključili su kako su to zakonitosti po kojima otkrivamo Onoga koji je u pozadini svega postojećeg. Biskup je zahvalio akademiku Paaru što nam je to na stručan način posvjedočio, a nazočnim građanima za zanimanje kojim su pratili izlaganje. Tribina je zaključena molitvom.