Hodočašće Valpovačkog dekanata u Voćin

U subotu, 30. ožujka vjernici iz župa Valpovačkog dekanata hodočastili su u Svetište Gospe Voćinske. Pridružili su im se i članovi Kolpinške obitelji iz Zagreba koji su toga dana, pod vodstvom Zdenka Perije, župnika župe sv. Barbare na Rebru, imali duhovnu obnovu u voćinskom Svetištu. Većina vjernika pristigla je autobusima, a brojni su vjernici došli osobnim automobilima.

Po dolasku u Voćin, vjernici su oblikovali procesiju te s pjesmom i molitvom ušli u Gospino svetište gdje ih je pozdravio voditelj Svetišta Ivan Ereiz i ukratko im predstavio povijesnu, kulturnu i duhovnu dimenziju voćinskog Svetišta. Uslijedila je pobožnost Gospi Voćinskoj, a za to vrijeme svećenici su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

Nakon pobožnosti i sakramenta ispovijedi uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio Matej Glavica, župnik u Petrijevcima. S njim su u koncelebraciji bili Franjo Bodoni, dekan i župnik u Ladimirevcima, Zvonko Mrak, župnik u Valpovu, Tomislav Korov, župnik u Koški, Josip Kolesarić, župnik u Brođancima i fra Dario Mican, župni vikar u Belišću. Velečasni Glavica u homiliji je protumačio važnost međusobnog poštivanja i vrednovanja svake osobe, bez podcjenjivanja i farizejskih pogleda, ali i potaknuo vjernike da nastoje iskoristiti korizmeno vrijeme kao priliku za duhovni rast.

Slobodno vrijeme nakon euharistijskog slavlja vjernici su iskoristili za obilazak parka oko crkve, posjet suvenirnici te za osobnu pobožnost pred likom Gospe Voćinske.

Korizmeno hodočašće zaključeno je pobožnošću Križnoga puta koju je u crkvi predvodio fra Dario Mican, a nakon oproštaja od Svetišta vjernici su se uputili svojim domovima.