Korizmena duhovna obnova za roditelje i djelatnike Katoličke osnovne škole u Novskoj

U četvrtak, 4. travnja, u prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj, održana je korizmena duhovna obnova za roditelje i djelatnike Škole koju je predvodio je pater Josaphat N. Mosha (CSSp), svećenik rodom iz Tanzanije te župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju.

Duhovna obnova započela je molitvom i euharistijskim klanjanjem u novljanskoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, a potom je uslijedilo euharistijsko slavlje kojega je predvodio pater Jozafat, u zajedništvu s ravnateljem škole Krunoslavom Jurakovićem i domaćim župnikom Pericom Matanovićem.

U drugom dijelu programa, koji se odvijao u prostorima Škole, pater Jozaphat se osvrnuo i progovorio o vlastitom iskustvu afričkog života u rodnoj Tanzaniji te o svom putu do svećeništva. Kazao je kako isprva nije mislio da će biti svećenik, no prepoznao je Božji poziv nakon što je određeno vrijeme surađivao s misionarom Davidom te na taj način pomagao drugima. Istaknuo je važnost katoličkih misionara koji su u njegove tanzanijske krajeve došli tek prije stotinjak godina kako bi navješćivali evanđelje, a među kojima su mnogi položili svoje živote mučeničkom smrću ili zbog teških zaraznih bolesti. Nadodao je, potom, kako vjeruje da je i njegovo svećeničko zvanje plod žrtve svećenika-misionara čija je krv natopila zemlju tih krajeva. Napomenuo je, također, da je čovjeku moguće naći vlastiti mir tek kada nađe i prihvati svoje mjesto i poslanje koje mu je Bog namijenio. U tom smislu, nadovezao se na to riječima kako je i sâm prihvatio Božji naum da po poslanju Crkve dođu u Hrvatsku te živi i djeluje u njoj punih 12 godina.

Cijeli susret odvijao se u ugodnom i radosnom ozračju, a završen je zajedničkim druženjem i prigodnim domjenkom.