Vjeroučenici OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške pobjednici državnog natjecanja iz vjeronauka

Od 3. do 5. travnja u Osijeku i Đakovu je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Glasa Koncila te Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije održano Državno natjecanje iz vjeronauka – Vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole na temu „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ čiji je ovogodišnji domaćin bila Đakovačko-osječka nadbiskupija. U natjecanju je sudjelovalo oko 200 vjeroučenika sa svojim mentorima – iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, Zadarske nadbiskupije 2 škole, Riječke metropolije 7 škola te iz Đakovačko-osječke metropolije 7 škola.

Požešku biskupiju su na državnom natjecanju predstavljali pobjednici biskupijskog natjecanja održanog minulog 4. ožujka: Osnovna škola Mate Lovraka iz Nove Gradiške (vjeroučenici Edi Conjar, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić, Nastja Lovrić i mentorica Andrijana Petrović) i Srednja škola Pakrac iz Pakraca (vjeroučenici Klara Adžijević, Irena Mladić, Matea Mladić, Anamarija Pavičić i mentorica Dragana Akšamović). Njima se, prema kriteriju izvrsnosti pridružila Osnovna škola „Davorin Trstenjak“ iz Čađavice (vjeroučenici Helena Schweigert, Barbara Schweigert, Ema Žuženić, Ines Schweigert i mentorica Bogumila Jaković odnosno Ana-Marija Runje).

Nakon svečanog otvorenja natjecanja u Dvorani Vikarijata u Osijeku u večernjim satima 3. travnja, idućega dana uslijedio je u prostorima Osnovne škole „Vladimir Becić“ u Osijeku pisani dio natjecanja. Sudionici natjecanja nakon toga su posjetili Đakovo, sjedište metropolije i upoznavali se sa znamenitostima grada i nadbiskupije. Uslijedio je potom drugi dio natjecanja – Moto 7/33, a program drugoga dana natjecanja zaključen je euharistijskim slavljem u đakovačkoj katedrali sv. Petra i Pavla koje je predvodio nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Državno natjecanje iz vjeronauka zaključeno je u petak, 5. travnja završnom svečanošću proglašenja pobjednika ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – prvo mjesto za srednjoškolce osvojila je vjeronaučna ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice, a za osnovnoškolce vjeronaučna ekipa Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške. Natjecanje je prigodnom riječi zaključio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvalivši svim sudionicima na sudjelovanju u natjecanju te najavio nagradno putovanje u Rim za pobjednike Vjeronaučne olimpijade.