Susret župnih animatora Požeške biskupije

U organizaciji Pastoralnog centra Požeške biskupije, 6. travnja održan je u Požegi  biskupijski susret župnih animatora koji su završili temeljnu edukaciju.  Pridružili su im se i mladići koji su toga dana sudjelovali u završnici Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije.

Susret je započeo prigodnim programom u Dvorani sv. Terezije Avilske, gdje je nakon molitve prisutne mlade među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević sa svećenicima pozdravio Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra, podsjećajuči ih na riječi sv. Ivana Pavla II.: „Isus Krist je ‘put, istina i život’. On neće nikoga iznevjeriti i najbolji je prijatelj mladih. Dopustite da vas zahvati, kako biste mogli postati nositelji glavne uloge velike i divne pustolovine, ispletene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Budućnost je u vašim rukama: vaša, ali i budućnost Crkve i vaše domovine. (…) Nađite svoje mjesto u Crkvi i u društvu, prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se sada povjeravaju u obitelji i izvan nje.“ Izrazio je radost i zahvalnost zbog njihova dolaska u Požegu, istaknuvši kako je susret na kojem sudjeluju također znak da ih Crkva treba i da računa s njima.

Potom se mladima obratio biskup Antun te im je na temelju navještenog ulomka iz Prve poslanice Korinćanima progovorio o njihovoj obdarenosti različitim sposobnostima kojih je tvorac jedan te isti Duh Božji, istaknuvši da njima mogu obogatiti Crkvu i hrvatsko društvo. Za razliku od raznih udruga, u koje se ljudi udružuju da zajednički ostvare neki cilj, Crkva je zajednica koju povezuje sam Duh Isusov i pokreće da darove i sposobnosti koje su od njega primili upotrijebe na korist drugima. Rekao je da su nastojanja mladih oko edukacije za animatore i natjecanja u Katoličkoj malonogometnoj ligi bila svojevrsno otkrivanje njihovih darova i sposobnosti, da bi ih stavili na korist drugima u njihovoj župi ili drugdje te tako poslužila izgradnji Crkve kao tijela Kristova, kako to tumači sv. Pavao. Ohrabrio ih je da nastave ići putem izgrađivanja zajedništva u Isusovoj Crkvi. Od brojnih područja pastoralnog djelovanja za koja su temeljnom edukacijom osposobljeni, biskup je naglasio rad na karitativnom području i rad na promicanju duhovnih zvanja.

S obzirom na karitativni rad biskup je kazao mladima kako nije najveći dar ono što materijalno daju ljudima u potrebi, osobito osamljenima, starijima i bolesnima, nego oni sami kad im pristupe lijepom riječju, osmjehom na licu i toplinom svoga mladenačkog srca. Poručio im je da nikad ne pomisle kako u njihovoj župi nema posla, nego da se svrstaju među one radnike koje Isus šalje u svoju žetvu, te da budu ponosni što svoje darove mogu dijeliti s drugima. Govoreći o promicanju duhovnih zvanja, biskup je potaknuo mlade da budu molitelji na tu nakanu, ali i da sami provjeravaju i osluškuju u svom srcu zove li možda Bog nekoga od njih da svoje darove i cijeli život posvete Bogu i ljudima u svećeničkoj ili redovničkoj službi. Pozvao ih je da na tu nakanu mole i večeras tijekom euharistijskog klanjanja u Katedrali kojim će završiti njihov susret. Zaključno im je rekao da će samo onda moći dobro pokretati druge, ako najprije dopuste Bogu da on njih  pokreće. Poželio im je puno radosti i uspjeha u njihovim nastojanjima oko vlastite izgradnje u dobre i vrijedne članove Crkve i hrvatskog društva.

U daljnjem tijeku programa Patricija Brdar iz biskupijskog Katehetskog ureda ukratko je prikazala tijek edukacije župnih animatora kroz protekle četiri godine koja se odvijala u pojedinim dijelovima Biskupije na arhiđakonatskim razinama, istaknuvši kako je kroz to razdoblje više od 300 mladih iz 51 župe prošlo kroz programe edukacije, a temeljnu edukaciju završilo njih 263. Potom je biskup Antun prisutnim župnim animatorima uručio posvjedočenja o završenoj temeljnoj edukaciji župnih animatora Požeške biskupije kojom su osposobljeni biti župnikovi suradnici u pastoralu djece i mladih te u pripremi župnih liturgijskih slavlja.

Potom je Krunoslav Juraković, voditelj ovogodišnje biskupijske Katoličke malonogometne lige prikazao na koji se način odvijala Liga od svojega otvorenja 8. prosinca 2018. godine pa sve do njezine završnice. Nabrojio je koje sve župe sudjeluju u Ligi te na koncu proglasio prisutnima pobjednika Lige – malonogometnu momčad Župe sv. Barbare iz Jakšića. Drugo mjesto Lige osvojila je malonogometna momčad Župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele dok je treće mjesto zauzela momčad Župe sv. Augustina Biskupa iz Velike. Biskup je prvim trima ekipama uručio prigodne medalje, a pobjedničkoj ekipi i pehar ovogodišnje Lige. Jednako tako uručena je i nagrada za najboljeg strijelca Lige koju je primio Ivan Prskalo iz Župe sv. Emerika, Oriovac te nagrada za najboljeg golmana Lige koju je primio Matko Kovačević iz Župe sv. Barbare, Jakšić. Voditelj Lige Juraković čestitao je pobjednicima te obznanio kako će oni predstavljati Požešku biskupiju na nacionalnoj završnici Katoličke malonogometne lige koja će se održati od 13. do 16. lipnja u Varaždinu.

Kroz program se kratkim monologom „Radosti obiteljskog prijevoza“ E. Kishona predstavio Antonio Bebek, učenik drugoga razreda Katoličke gimnazije u Požegi, a kazivanjem poezije „Srebrna cesta“ Gustava Krkleca, Nora Šarić, učenica prvoga razreda iste Škole.

Pri svršetku programa u Dvorani sv. Terezije prikazana je video-reportaža s ovogodišnjeg križnog puta mladih održanog minuloga 30. i 31. ožujka na relaciji Podravska Moslavina – Čačinci – Slatina, koju je pripremio biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić. Nakon male okrjepe, susret je završio euharistijskim klanjanjem u Katedrali, na kojem su sudjelovali i drugi mladi grada Požege.