Biskup posjetio Dom za odrasle osobe u Ljeskovici

U tijeku svojih preduskrsnih pohoda, požeški biskup Antun Škvorčević, u pratnji ravnatelja Biskupijskog caritasa Ivana Popića i župnika čaglinske župe Milana Klobučara te četrdesetak učenika iz Katoličke gimnazije u Požegi na čelu s prof. Miroslavom Paulićem pohodio je 8. travnja  Dom za odrasle osobe u Ljeskovici nedaleko Požege. Susret je započeo u velikoj dvorani Doma gdje je ravnateljica Rada Matoš uputila biskupu dobrodošlicu i izrekla zahvalu i radost korisnika i djelatnika što on od osnutka Požeške biskupije tijekom više od dvadeset godina redovito pohađa ovu ustanovu u kojoj boravi oko 300 osoba. Zahvalila je i za materijalnu pomoć koju je Požeška biskupija pružala Domu, napose u obnovi i opremanju prostora u kojima borave korisnici te je biskupu uručila sliku koju je izradila jedna korisnica. Očitovala je zahvalnost i čaglinskom župniku Milanu Klobučaru za sve ono što čini kao dušobrižnik Doma.

Predstavnica korisnika Mirela Lemaić je potom zahvalila biskupu za pohod te odrecitirala pjesmu koju je sama napisala. Učenici Katoličke gimnazije pjesmom su otvorili Službu riječi, a župnik Milan Klobučar je navijestio ulomak iz Ivanova evanđelja o Lazarovu uskrišenju. Biskup je u nagovoru podsjetio stanovnike Doma da svakodnevno mogu iskusiti kako nisu prepušteni svojim nemoćima, bolestima i starosti, jer su im djelatnici predvođeni ravnateljicom trajno na raspolaganju svojom požrtvovnošću, te ih je pozvao da im zahvale za dobrotu i pažnju. Ustvrdio je kako unatoč nastojanjima da učine za njih sve što je u njihovoj moći, oni ostaju nemoćni pred smrću. Istaknuo je da postoji Jedan, naš Gospodin Isus, koji je moćan pobijediti smrt, kako svjedoči apostol Ivan u naviještenom evanđeoskom ulomku o Lazarovu uskrsnuću. On je konačno svojim uskrsnućem obznanio da nam je Bog dodijelio pobjedu nad smrću. Biskup je upozorio nazočne na Martinu tvrdnju u evanđelju, kako Lazar ne bi umro da je Isus bio prisutan u njihovu domu, na što je Isus proglasio da je on uskrsnuće i život, te onaj koji vjeruje u njega neće umrijeti zauvijek. Stoga je biskup pozvao korisnike Doma neka svojom svakodnevnom pojedinačnom i zajedničkom molitvom omogućuju Isusu da svojom pobjedničkom snagom bude prisutan u njihovim životima te da se ne boje smrti. Potaknuo ih je da u pripravi za Uskrs svaki dan nastoje biti dobri jedni prema drugima i međusobnim praštanjem budu pobjednici s Isusom Kristom.

U ime učenika i djelatnika požeške Katoličke gimnazije korisnike i djelatnike Doma pozdravio je prof. Paulić. Slijedila je zajednička molitva, a potom je biskup na sve zazvao Božji blagoslov. Susret je završio pjesmom »Krist na žalu«. Biskup je protumačio kako je ovu pjesmu osobito volio sv. Ivan Pavao II. papa, utemeljitelj Požeške biskupije, rekavši nazočnima da u uskrsnom tjednu ove godine vjernici iz Požeške biskupije hodočaste u papinu domovinu Poljsku, te je obećao ondje se pomoliti za korisnike i djelatnike Doma u Ljeskovici. U pratnji ravnateljice, biskup se zatim uputio u dijelove stacionara gdje su smještene teže bolesne osobe, a pohod je završio susretom i razgovorom s vodstvom Doma.