General Tolj na korizmenoj tribini u Požegi

Peta, posljednja ovogodišnja korizmena tribina četvrtkom održana je 11. travnja u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Na tribini je nastupio umirovljeni general Ivan Tolj s temom: „Graditi zdravu sadašnjost i budućnost na vrijednostima Domovinskog rata“.

Nakon molitve, prisutne je u temu uveo Ivica Bedeničić, ravnatelj požeške Katoličke gimnazije, moderator Tribine, predstavivši ukratko predavača. General Tolj se u uvodu osvrnuo na korizmeno vrijeme i ustvrdio da je hrvatski narod, kao rijetko koji drugi narod, tijekom svoje prošlosti imao bremenito iskustvo križnog puta, te je njegovih četrnaest kršćanskih stoljeća slikovito usporedio sa četrnaest postaja Kristova križnog puta. Naglasio je da su žrtve svih onih koji su poginuli u mnogim bitkama i ratovima, od dolaska Hrvata na ove prostore u sedmom stoljeću pa sve do nedavnoga Domovinskog rata, ugrađene u dar slobode i neovisnosti koju Republika Hrvatska danas posjeduje. U prvom djelu svog izlaganja predavač se kao svjedok i sudionik vremena prisjetio stvaranja Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, kao i svog osobnog doprinosa u tom presudnom procesu za stvaranje i obranu hrvatske države. Pritom je naglasio osobitu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je po njegovu mišljenju bio jedina osoba koja je u onodobnim složenim i za Hrvatsku nepovoljnim geopolitičkim okolnostima mogla povesti hrvatski narod u ostvarenje višestoljetnog sna stvaranja samostalne i suverene države, premda nije nedostajalo onih koji su iskazivali određeno nepovjerenje prema njemu zbog njegove prošlosti partizanskog generala. U drugom dijelu izlaganja umirovljeni general govorio je o tome kako je njegova zadaća kao osobe koje je bila zadužena za promidžbu i političku djelatnost u Hrvatskoj vojsci bila oblikovati moralni i duhovni profil hrvatskog vojnika. Kazao je da je u tu svrhu sastavio deset načela po kojem se hrvatski vojnik treba ravnati u vršenju svoje časne službe obrane Domovine – 1. Rodoljublje i domoljublje; 2. Hrabrost i požrtvovnost; 3. Istina, pravda i ljepota; 4. Vjera i nada; 5. Čast i odanost; 6. Red i ustrojstvo; 7. Ćudorednost; 8. Sloboda, mir i demokracija; 9. Tradicija i običaji i 10. Budućnost – te je u nekoliko jezgrovitih rečenica, potkrijepljenih citatima i mudrim izrekama određenih autora, prikazao svako od tih načela.

U završnom dijelu izlaganja general Tolj je ustvrdio kako je uz velika postignuća koja smo u Domovinskom ratu ostvarili, ostalo neostvareno još mnogo onoga što smo sanjali i željeli. Zaključio je da u ratu započeti proces stvaranja hrvatske države nije dovršen, te je istaknuo potrebu njegova dovršenja u miru duhovnom, kulturnom i gospodarskom obnovom.

U raspravi koja je uslijedila, a koju je moderirao prof. Ivan Bedeničić, između ostalog je dotaknuto pitanje ideje nacionalnog pomirenja i uzroka zbog kojih ona nije u potpunosti ostvarena. Tribina je zaključena zajedničkom molitvom.