Uskrs u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, 21. travnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali. Koncelebrirali su svećenici iz Župe sv. Terezije Avilske i središnjih biskupijskih ustanova. Uvodeći u misno slavlje biskup je nazočnim vjernicima čestitao Uskrs, te ih je pozvao da zahvale Bogu što nas nije prepustio našim nemoćima i umiranjima, nego je s nama na putu, naša snaga i u smrti. Pozvao ih je da se saberu pred Uskrslim Kristom, koga predstavlja uskrsna svijeća, i obnove u svijesti: Kao što ona svojim sagorijevanjem pobjeđuje mrak, tako se i on na križu potrošio za nas do kraja, do u smrt, da bi bio svjetlo u mraku našeg postojanja.
U homiliji biskup je zapitao sudionike slavlja kakva je kvaliteta života u Hrvatskoj, odgovorivši da je opće uvjerenje kako je ona loša te neki napuštaju domovinu, uvjereni da se ona postiže u boljim gospodarskim uvjetima. Spomenuo je kako se kod nas u novije vrijeme puno govori o kvaliteti zraka, vode, zemlje i hrane, ustvrdivši da se najveća drama u Hrvatskoj odvija na razini kvalitete srca i savjesti. Kazao je da je s time na svoj način povezan poziv u naviještenom evanđeoskom ulomku »Što tražite Živoga među mrtvima?», i poticaj sv. Pavla u ulomku drugog čitanja iz Poslanice Kološanima: »Tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu!«. Biskup je potaknuo nazočne da provjere traže li kvalitetu života na pravom mjestu i u pravom smjeru. Podsjetio je da je na političkoj, gospodarskoj i na drugim razinama potrebno učiniti ono što je moguće da se u Hrvatskoj bolje živi, ali da je još potrebnije poduzeti sve moguće korake s obzirom na našu ugroženost razornom zloćom i sebičnošću. Kazao je da se negativističkim pristupom te međusobnim stranačkim i drugim optuživanjima na javnoj sceni ne pridonosi ljudskom dostojanstvu i poboljšanju kvalitete života, i da uz zdravu hranu koju trebamo unositi u svoj organizam ostaje pitanje kvalitete hrane kojom ispunjamo svoje srce.
Naglasio je da nam je Bog utjelovljenjem svoga Sina, njegovom mukom, smrću i uskrsnućem, omogućio slobodu od zarobljenosti našim negativnostima i zloćama, te nas uzdignuo na božansku kvalitetu života, koja se ostvaruje ponajprije po svetom krštenju, ispovijedi i pričesti. Pozvao je nazočne da se olako ne odreknu duhovne kvalitete života, od koje je hrvatski narod nastojao stoljećima živjeti, te da još snažnije nastoje oko liječenja svoje savjesti i čistog srca. Podsjetio je da je uputio vjernicima uskrsnu Poruku pod naslovom »Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući«, tiskanu u uskrsnom broju biskupijskog glasila »Zajedništvo«, istaknuvši da nas Uskrsli Gospodin ohrabruje da ustanemo iz privezanosti za svoju sebičnost te u slobodi duha s njime koračamo prema cilju i smislu našeg života, u kuću Očevu.
Nakon homilije svi sudionici slavlja obnovili su krsna obećanja, a biskup ih je poškropio vodom, blagoslovljenom u vazmenom bdijenju. Na koncu svete mise pozvao je nazočne da kvalitetu svog života ne traže među mrtvima, nego kod Živoga, u Onome koji je pobijedio smrt. Također ih je pozvao da u svom životu traže ono što je gore, i grade svoje postojanje na zajedništvu s uskrslim Kristom u njegovoj Crkvi. Nazočnim saborskim zastupnicima, gradonačelniku i svim ostalim vjernicima, osobito roditeljima s malom djecom poželio je mirnu nedjelju ispunjenu svjetlom Uskrsloga u njihovim srcima.