Nedjelja Božanskog milosrđa proslavljena u Pleternici

Na nedjelju Božanskog milosrđa, 28. travnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Pleternici, gdje je prije više vremena uvedena pobožnost Milosrdnom Isusu. Ujedno je podijelio sakrament svete Potvrde pedeset i sedmero mladih spomenute župe. Riječi pozdrava uputilo mu je dvoje predstavnika kandidata za svetu Potvrdu, te su mu predstavili tijek priprave za sakrament koji primaju. Nakon toga biskupa je pozdravio i pleternički župnik Antun Ćorković.
Uvodeći u misno slavlje biskup je spomenuo kako se Druga vazmena nedjelja po odluci pape Ivana Pavla II. slavi kao nedjelja Božanskog milosrđa. Spomenuo da su minulih dana vjernici Požeške biskupije hodočastili u Poljsku, putovima sv. Ivana Pavla II., a u subotu 27. travnja posjetili svetište Ivana Pavla II. i slavili svetu misu u crkvi Božanskog milosrđa u Krakowu. Tom prigodom pridružio se hodočasnicima i kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik svetog Pape. Biskup je spomenuo kako nam je pobožnost Božanskog milosrđa darovana po sv. Faustini Kowalskoj, krakovskoj redovnici kojoj se objavio Isus Krist, obznanjujući joj Božje milosrđe prema svakom čovjeku. U njem se, nastavio je biskup, očituje snaga Duha Svetoga koji je ljubav, a dionici te ljubavi koja je najsnažnije progovorila u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, na poseban način postat će kandidati koji će biti opečaćeni njime u sakramentu svete Potvrde. Pozvao ih je na sabranost i otvorenost srca kako bi moćna snaga Duha Svetoga zahvatila njihovo mladenačko biće.
U homiliji biskup se prisjetio svojih studentskih dana, rekavši kako je jednoga ljeta, tijekom svoga boravka na tečaju engleskoga jezika, učio različite slagalice među kojima je bila jedna koja glasi „I would, if I only could“ – u prijevodu „ja bih htio, samo kad bih mogao“. Spomenuta uzrečica nas potiče na razmišljanje, nastavio je biskup, o tome što želimo od svojega života, a tu se rađaju različite želje, od onih u materijalnom, intelektualnom i drugom napretku no, u konačnici sve se one dadnu sažeti u želju da budemo veliki i uspješni ljudi. Istaknuo je kako je najveću veličinu našega postojanja ostvario Isus Krist u svom uskrsnuću, te je možemo postići u zajedništvu s njime snagom Duha Svetoga i u njemu pronaći odgovor na pitanje o smislu našega postojanja. Potaknuo je mlade kandidate da u Isusu Kristu i njegovoj milosrdnoj ljubavi prepoznaju svoju veličinu, te u sakramentu svete Potvrde, opečaćeni snagom Duha Svetoga surađuju s njime na punom ostvarenju svoga čovještva. Istaknuo je da uz njegovu pomoć mogu biti moćni ljudi, koji po Isusovu nalogu u današnjem evanđelju svjedoče milosrđe i praštanje ondje gdje vlada zarobljenost grijehom, ljubav gdje je mržnja na djelu, vjeru gdje se živi nevjera, kako je Isus potaknuo Tomu u današnjem evanđelju. Zaključujući homiliju biskup je rekao kako uzrečica „I would, if I only could“ treba glasiti „I could, if I only would“, odnosno „ja mogu, sam ako želim“ u snazi Isusova Duha biti dionik njegova božanskog života i pobjednik. Pozvao je mlade da uvijek žele više, ljepše i bolje i to nastoje ostvarivati u snazi Duha Svetoga.
Pri koncu misnoga slavlja biskup je zahvalio župniku Antunu Ćorkoviću, župnom vikaru Tomislavu Saniću, časnim sestrama, vjeroučiteljima, roditeljima, kumovima i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u pripravu kandidata za sakrament svete Potvrde. Zahvalio je i svim župnim suradnicima za sve ono što čine u pleterničkoj župnoj zajednici. Spomenuo je mladima kako za njih počinje jedna nova životna dionica te ih potaknuo da u otvorenosti srca promisle i o pozivu na svećeničko ili redovničko zvanje, rekavši kako Isus Krist i danas treba radnike na svojoj njivi.