Uspostavljena nova grkokatolička eparhija u Ruskom Krsturu

U subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević sudjelovao je na proslavi uzdignuća Apostolskog egzarhata u eparhiju za grkokatoličke vjernike u Srbiji. Slavlje je započelo u konkatedralnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Novom Sadu svečanom pjevanom Večernjom, a nastavilo se akademijom. Među nazočnim uzvanicima bio je kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve, Luciano Suriani, apostolski nuncij u Republici Srbiji, više grkokatoličkih biskupa iz Ukrajine, Slovačke, Rumunjske i drugih zemalja. Riječi pozdrava i dobrodošlice nazočnim biskupima uputio je Džura Džudžar, eparh nove eparhije sv. Nikolaja. Zahvalio je nazočnim visokim uzvanicima, među njima i biskupima iz Hrvatske Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu i Ivanu Ćuriću đakovačko-osječkom pomoćnom biskupu na njihovu prisustvu rekavši kako je ono znak osobite pažnje i povezanosti sa katoličkim vjernicima istočnoga obreda u Vojvodini.
U nedjelju, 19. lipnja u katedralnoj crkvi sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu, uz sudjelovanje brojnih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica te vjernika, biskup Džura Džudžar je predvodio svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustog kojoj je prethodilo čitanje papinske bule o uzdignuću Apostolskog egzarhata na razinu eparhije te bule o imenovanju njezina prvog eparha. Homiliju je uputio kardinal Leonardo Sandri izrazivši osobitu radost zbog žive zajednice vjernika koja je očuvala svoju tradiciju i običaje, a napose vjernost Isusu Kristu. Citirao je Apostolsku pobudnicu pape Franje „Christus vivit“ i istaknuo da su to riječi upućene mladima, no sigurno vrijede i za novouspostavljenu eparhiju sv. Nikolaja. Unatoč raznim teritorijalnim državnim granicama, unatoč carstvima i republikama koje su se osnivale, izvorna jezgra vjernika Rusina mogla se crkveno razvijati i u sebi je promicala povijesne studije, gramatiku rusinskog jezika, ali i cjelovita izdanja evanđelja i Novoga zavjeta. Izrazio je nadu da će građanski i crkveni poziv Rusina, uvijek biti taj da budu stvaratelji i svjedoci ljepote življenja zajedništva u međusobnoj različitosti. Činjenica da Rusini nemaju nacionalnih granica pomaže im da danas budu svjedoci da za održavanje identiteta naroda nije potrebno graditi zidove i prepreke. Njihova nam prepoznatljivost, počevši od evanđelja, otkriva da ju se ne može koristiti protiv nekoga ili nečega, zaključio je kardinal Sandri. Potaknuo ih je da u zajedništvu sa svojim eparhom izgrađuju svoju novu mjesnu Crkvu i žive svoje kršćansko poslanje.
U brojnim susretima tijekom dvodnevnog slavlja biskup Antun Škvorčević je imao prilike razmijeniti iskustva s mnogim grkokatoličkim biskupima, a sa kardinalom Sandrijem razgovarati o određenim ekumenskim pitanjima, napose o odnosima Katoličke i Srpske Pravoslavne Crkve. Kardinal Sandri mu je zahvalio za nastojanja oko ekumenskih i prijateljskih odnosa s predstavnicima drugih Crkava.