Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

U Biskupskom domu u Požegi, 28. svibnja, pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića, održana je Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na sjednici je sudjelovao metropolit u miru Marin Srakić, domaći biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić te kancelari navedenih biskupija: Srijemske Marko Loš, Đakovačko-osječke Drago Marković i Požeške Ivan Popić. Nakon molitve biskup Antun je uputio pozdrav biskupima i kancelarima, istaknuvši eklezijalno značenje održavanja biskupske skupštine u Požegi. Kazao je da ovih uskrsnih dana liturgijska čitanja izvješćuju kako su apostoli u onodobnoj društvenoj stvarnosti  jednostavno naviještali Isusa Krista, „Uskrsno je“, „Otac ga je uskrisio od mrtvih“ i svjedočili kako je on jedino ime po kojem se možemo spasiti. U snazi Duha Svetoga, obraćenjem, vjerom i krštenjem uvodili su ljude na višu razinu postojanja, izgrađivali zajedništvo Crkve. Biskup je istaknuo kako je to potrebno nastojati i danas u našem hrvatskom društvu te uskrsnom optikom promatrati zbivanja kojih smo dionici, biti svjedoci Isusove pobjede nad grijehom i smrću, smisla i punine našeg postojanja. Spomenuo je da u tom smislu valja razmatrati i pitanja koja je pokrenuo papa Franjo u svom Motu propriju „Vi ste svjetlost svijeta“, čije su odredbe na dnevnom redu današnje Skupštine.

Zahvaljujući na pozdravu, nadbiskup i metropolit Đuro Hranić je ustvrdio kako nas Isusova pobjeda nad smrću snažno potiče da budemo njegovi dokraja, a to počesto znači biti lud u očima svijeta, prividni gubitnik i progonjen. No, nemamo drugoga puta osim Isusa Krista Raspetoga i Uskrsnuloga. Spomenuo je kako nam i zajednička nastojanja na metropolijskoj razini pomažu da  sebe kritički promatramo, obnavljamo i čistimo  u Crkvi – koja je sveta jer je Božje djelo – ali i grješna – jer su u njoj konkretni ljudi sa svim svojim manama, slabostima i nedostatcima – i da budemo svjetlo u svijetu.

Uslijedilo je čitanje zapisnika prethodne sjednice, održane u Srijemskoj Mitrovici prošloga 28. ožujka, a pripremio ga je kancelar Srijemske biskupije Marko Loš. Biskup Ivan Ćurić potom je predstavio Motuproprij pape Franje „Vos estis lux mundi“ s normama o postupanju u slučaju kleričkoga spolnog zlostavljanja maloljetnika. Posebnu pozornost biskupi su posvetili pitanju uspostave određenih struktura u svakoj biskupiji koje traži spomenuti Motuproprij a trebaju omogućiti lakšu prijavu eventualnih slučajeva kleričke pedofilije te su zaključili da će svaka biskupija provesti navedenu odredbu u okviru svojih specifičnosti i mogućnosti. Razmotrili su i druge odredbe koje donosi spomenuti dokument, napose zadaće metropolita i mjesnih ordinarija. Pokrenuli su projekt prevencije u katoličkim školama s obzirom na spolno zlostavljanja, uključujući i vjeroučitelje u javnim školama. Sudski vikar Požeške biskupije Želimir Žuljević predstavio je nacrt dokumenta koji donosi konkretne mjere koje treba provoditi u katoličkim školama a predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin pripravio je građu glede vjeroučitelja u javnim školama. Biskupi su im povjerili zadaću da dorade svoje prijedloge, koji će biti predani na razmatranje članovima Hrvatske biskupske konferencije na njihovu zasjedanju iduće jeseni. U posljednjem dijelu sjednice biskupi su se osvrnuli na određena aktualna pastoralna i personalna pitanja.